Acasă Stirile zilei Social DNA a inceput urmarirea penala in rem in cazul licentelor IT pentru...

DNA a inceput urmarirea penala in rem in cazul licentelor IT pentru scoli! FRAUDA de milioane de euro!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

DNA a inceput urmarirea penala in rem in cazul inchirierii si extinderii de licente IT pentru scoli, pentru care s-au platit aproximativ noua milioane de euro.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, intr-un comunicat de presa ca procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie efectueaza cercetari in cauza penala constituita ca urmare a sesizarii Corpului de Control al Primului-ministru din 21 mai 2013.

„Obiectul sesizarii l-a constituit inchirierea si extinderea de licente educationale de catre, Ministerul pentru Societatea Informationala si Ministerul Educatiei Nationale care contrar dispozitiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009 au incheiat, contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existand indicii ca s-au efectuat plati privind o suma de aproximativ 9 milioane euro, destinate unitatilor de invatamant”, a precizat DNA.

Potrivit sursei citate, in cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta in legatura cu infractiuni de coruptie, luare de mita, dare de mita si abuz in serviciu.
Cercetarile sunt efectuate sub aspectul: inchirierii unui numar de 179.259 licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea in calcul a tuturor statiilor de lucru si a serverelor achizitionate in perioada 2001 – 2008 prin programele SEI 1 – SEI 5 si rural; determinarii incheierii contractului de furnizare produse in baza caruia MCSI s-a obligat sa plateasca pretul aferent numarului total de licente, mai mare cu 72.990 fata de numarul de licente utilizabile in sistemul educational in raport cu numarul de computere compatibile cu noile produse software, existand indicii privind crearea unei obligatii de plata a unui pret cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decat pretul pentru inchirierea licentelor efectiv utilizabile (contractul in valoare de 105 milioane USD a fost derulat in perioada 2004-2009); determinarii daca HG 460/2009 permitea incheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numarului de licente al MECTS pentru scoli; achizitiei de licente pentru pachete de tip ProDesktop si sisteme de operare Windows Server destinate unitatilor de invatamant corespunzator necesarului de licente; identificarii persoanelor implicate si a modului in care acestea au verificat produsele software, implementarea, compatibilitatea acestora configuratiei hardware a statiilor de lucru si serverelor achizitionate in perioada 2001 – 2008, prin programele SEI I – SEI V si Rural si fundamentarea din punct de vedere tehnic a achizitiei din 2009.

Seful Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru, a venit joi la DNA, el declarand ca a fost chemat pentru a fi audiat ca martor intr-un dosar.

Surse judiciare au declarat ca Ion Moraru ar fi fost chemat intr-un caz de coruptie legat de achizitii de echipamente IT de catre Ministerul Educatiei.

Potrivit surselor citate, dosarul ar fi fost deschis in urma unui raport al Corpului de control al Guvernului, in cazul caruia anchetatorii DNA au extins cercetarile.

In mai anul trecut, Guvernul anunta ca va sesiza DNA pentru posibile fapte de natura penala ale fostilor ministri Daniel Funeriu si Valerian Vreme, care ar fi promovat o nota privind achizitia de soft educational, in baza careia ar fi efectuat plati de aproape 8 milioane euro fara temei, cu 5 milioane peste pretul real.

Concluzia rezulta dintr-un raport intocmit de Corpul de control al prim-ministrului in urma verificarilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei in legatura cu inchirierea de licente educationale.

Actiunea de control a vizat perioada 2009-2012.

In raportul Corpului de control se arata totodata ca imputernicirea acordata Ministerului pentru Societatea Informationala pentru efectuarea achzitiei a fost extinsa in mod ilegal printr-o nota semnata de fostul ministru de resort Valerian Vreme si de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu si aproata de premierul de la acea data, Emil Boc.

Prin nota aprobata de Boc s-au consemnat imprejurari necorespunzatoare adevarului si s-a creat aparenta de legalitate a contractului de achizitionare, acuza inspectorii guvernamentali.

Potrivit constatarilor, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a fost imputernicit de Guvern sa incheie un acord-cadru multianual, pe perioada 2009-2012, pentru achizitia dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare, pentru 29 de institutii si autoritati publice. Pentru Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a fost prevazut un numar total de 5.294 licente.

Imputernicirea a fost acordata in baza HG 460/2009, in care nu au fost insa prevazute norme referitoare la inchirierea licentelor destinate unitatilor si institutiilor de invatamant.

In septembrie 2009, Ministerul Comunicatiilor a incheiat cu D-con.net AG, lider al asocierii formate din D- con.net AG, D-con.net Gmbh, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG si Dim Soft S.R.L., un contract avand ca obiect inchirierea pe o perioada de 3 ani a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft, pentru institutiile publice beneficiare.

Pentru Ministerul Educatiei expirase, in noiembrie 2009, dreptul de utilizare a produselor software destinate unitatilor de invatamant, iar din luna decembrie produsele software Microsoft au fost utilizate in cadrul unitatilor de invatamant fara a exista un temei legal sau contractual.

Reprezentantii Microsoft Ireland Operations Limited au transmis catre ministrii Vreme si Funeriu faptul ca ordinul de licentiere a expirat si ca se impune incheierea unui nou acord pentru licentele Microsoft folosite in sistemul educational public. De asemenea, acestia au notificat faptul ca, in situatia in care nu se incheie un nou acord, trebuie sa inceteze utilizarea produselor software Microsoft pe toate computerele inscrise in ordinul de licentiere.

Nota comuna a fost aprobata de fostul prim-ministru Emil Boc si a constituit temeiul incheierii de catre Ministerul Comunicatiilor cu D- con.net, lider de asociere, a contractului pentru livrarea unui numar de 179.259 licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server. Cantitatile de licente au fost stabilite in baza adresei Ministerului Educatiei semnata de Funeriu.

Pretul total pentru inchirierea licentelor, in perioada august 2011 – decembrie 2012, a fost de 13,9 milioane euro, dupa aplicarea unui discount motivat de faptul ca licentele sunt folosite exclusiv in sistemul educational. Pretul unitar (dupa aplicarea discountului) a fost de 53,73 euro/licenta/an pentru licentele ProDesktop si 73,01 euro/licenta/an pentru licentele Windows Server.

Din valoarea totala a contractului, Ministerul Comunicatiilor a efectuat plati in suma totala de 8,8 milioane euro, iar o alta plata de 5 miliaone euro trebuia efectuata, conform contractului, in perioada 24 – 30 iunie 2013.

Inspectorii mai aratau ca, urmare a modului defectuos de stabilire a necesarului de licente educationale, in contract s-a prevazut inchirierea dreptului de utilizare a unui numar de 179.259 pachete de tip ProDesktop si 6.828 sisteme de operare Windows Server, desi numarul de statii de lucru pe care puteau fi instalate aceste produse software era mult mai mic, respectiv 107.779.

Din nota de informare cu privire la activitatea in cadrul Comisiei interministeriale de evaluare a optiunilor strategice cu privire la acordul privind utilizarea licentelor Microsoft a rezultat faptul ca s-a platit pentru un numar mult mai mare de licente inchiriate decat numarul de licente utilizabile in educatie. Din recalcularea valorii contractului cu numarul de pachete egal cu numarul de calculatoare a reiesit faptul ca a fost angajata o suma cu 5,4 milioane euro mai mare decat era necesar.

Diferenta de plata intre pretul aferent numarului de licente educationale si pretul aferent licentelor educationale efectiv utilizabile in unitatile de invatamant a constituit paguba adusa bugetului statului.

Sursa: mediafax.ro