Acasă Special Investigatii DNA a ajuns la Curtea Constitutionala. Judecatorul a primit rochii de dama...

DNA a ajuns la Curtea Constitutionala. Judecatorul a primit rochii de dama si un BMW

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla a fost adus de anchetatori, joi, cu mandat, la Directia Nationala Anticoruptie, fiind suspectat de trafic de influenta. Grebla este suspectat ca ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW si doua rochii de la finul sau, omul de afaceri Ion Bircina, pentru a interveni in sprijinul firmelor acestuia.

UPDATE 09:34 – Toni Grebla ar fi primit foloase de la finul sau pentru a interveni in sprijinul firmelor acestuia

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla este suspectat ca ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW pe care il folosea si doua rochii pentru sotia sa, de la finul sau, omul de afaceri Ion Bircina, pentru a interveni in sprijinul firmelor acestuia.

La DNA urmeaza sa fie adus si finul acestuia, omul de afaceri gorjean Ion Bircina, suspectat de cumparare de influenta, au declarat surse judiciare.

Potrivit unor documente ale procurorilor, in perioada 2010-2015, Toni Grebla ar fi pretins si primit de la Ion Bircina mai multe foloase necuvenite, atat in perioada in care a fost senator, respectiv pana in 18 decembrie 2013, cat si dupa ce si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala.

„Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.)”, se arata in documentele citate.grebla2

Toni Grebla ar fi primit de la Ion Bircina folosinta gratuita, service-ul si asigurarea pentru autoturismul marca BMW Serie 5, inmatriculat succesiv pe numele societatilor Hermens Comimpex SRL, Agena Systems SRL, Electric Service Orient SRL si Electro Construct System SRL, toate fiind controlate de Bircina, valoarea totala a acestora fiind de 56.070 de euro, precum si folosinta gratuita a postului telefonic inregistrat pe SC Power Plus SRL.

De asemenea, Toni Grebla ar fi primit de la finul sau, in 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 de lei, reprezentand echivalentul a doua rochii de dama, cadou pentru sotia judecatorului CC.

In documentele procurorilor se mai arata ca Toni Grebla ar fi primit, in octombrie 2012, materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare, respectiv: „sase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelina si alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afise si alte materiale electorale”.

Toni Grebla mai este suspectat ca, in perioada 2010-2015, „a exercitat in fapt activitati specifice calitatilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societatii) si director general (activitati comerciale), in mod ocult si prin interpusi, incalcand dispozitiile de incompatibilitate prevazute de articolul 102 lit. b si c raportat la art.110 si art.82 alin. 1 lit. a din Legea nr.161/2003 (privind incompatibilitatile judecatorului de la Curtea Constitutionala si senatorului)”, potrivit procurorilor.

„In mod neintrerupt, numitul Toni Grebla a desfasurat activitati comerciale direct si prin interpusi si a exercitat calitatile de asociat, respectiv administrator / director general, in legatura cu ferma agricola situata in comuna Telesti, satul Somanesti (tarlaua 100, parcela 1), judetul Gorj si respectiv SC Electra Balistic SRL (societate la care fiii sai au calitatea de asociati cu cate 2% fiecare, iar Prundianu Mihai este asociat cu 57%), avand ca obiect principal de activitate productia de energie electrica)”, potrivit documentelor anchetatorilor.

Procurorii sustin ca, in declaratiile de avere, Toni Grebla nu recunoaste existenta vreunor venituri sau proprietati in legatura cu ferma de crestere a strutilor din comuna Telesti.

Din inscrisurile de la dosar rezulta ca ferma agricola din Telesti, satul Somanesti, se afla pe un teren al caror acte de proprietate, pe numele soacrei lui Toni Grebla, au fost semnate de acesta, in perioada in care a fost prefect al judetului Gorj si respectiv presedinte al Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor.

Toni Grebla a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jurul orei 09.00, fiind insotit de anchetatori.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca a fost pus in aplicare un mandat de aducere emis de procurori pe numele judecatorului constitutional, intr-un dosar in care este suspectat de trafic de influenta.

Intrebat, la intrarea in sediul DNA, daca ar fi primit bani de la vreo persoana pentru a lua la Curtea Constitutionala o decizie in favoarea acesteia, Toni Grebla a raspuns: „Exclus asa ceva”.

Toni Grebla este judecator la Curtea Constitutionala din decembrie 2013, din partea Senatului, el inlocuind-o atunci pe judecatoarea Iulia Motoc, aleasa magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Dupa ce a fost numit judecator, Toni Grebla a demisionat din calitatea de senator PSD, detinuta din 2008.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos