Europa a pierdut aproximativ 421 de milioane de pasari in ultimii de 30 de ani, cercetatorii fiind destul de ingrijorati, potrivit unui studiu al „Ecology Letters”.

Aceasta disparitie alarmanta a faunei ornitologice europene are legatura cu metodele moderne ale agriculturii si cu disparitia habitatului. „Este un avertisment care vizeaza intreaga fauna europeana. Modul in care gestionam mediul este nesustenabil pentru speciile noastre cele mai cunoscute”, a explicat Richard Gregory, coordonator al studiului si membru al „Royal Society for the Protection of Birds”.

O disparitie alarmanta de pana la 90% a afectat mai ales speciile comune, precum potarnichea gri, ciocarlia de camp, vrabia si graurul. In ce priveste anumite specii rare de pasari, s-a observat ca in aceeasi perioada numarul lor s-a ameliorat, gratie unor masuri de conservare, precizeaza studiul.

Cercetatorii, care recomanda aplicarea rapida a unor noi scheme agricole si amenajarea unor zone verzi in centrul oraselor, au analizat datele a 144 de specii de pasari din 25 de tari europene, colectate in general de observatori voluntari.

Sursa: antena3.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.