Directorii societatilor unde statul detine actiuni vor fi obligati prin lege sa-si declare averile si interesele, la fel ca toti conducatorii din institutii si companii unde statul avea participare majoritara sau semnificativa.
Un proiect de lege initiat de 25 de senatori PSD, UNPR si PC, printre care Serban Nicolae, Mihai Fifor, Ilie Nastase, Liviu Pop, Ion Toma, Cristiana Anghel, Mihai Rogojan si completeaza Legea 176 din 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.
Astfel, proiectul propune ca sa-si declare averea si interesele persoanele care detin functii de conducere in cadrul regiilor autonome de interes national sau local, companiilorsi societatilor nationale sau, dupa caz, societatile comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar, precum si personalul din conducerea bancilor la care statul este actionar. In legea in vigoare sunt obligate sa-si declare averea personale din conducerea societatilor sau bancilor la care statul este actionar majoritar sau semnificativ.
Initiatorii si-au motivat initiativa legislativa prin faptul ca, astfel, se mareste transparenta in exercitarea atributiilor autoritatile locale si din domeniul bancar si creste responsabilitatea factorilor decizionali din aceste autoritati.

„Chiar si in cazul in care statul roman este actionar minoritar este vorba, in general, de bugete foarte mari, iar termenul „semnificativ” utilizat in lege este nerelevant”, au apreciat initiatorii.
Proiectul a fost intregistrat la Parlament la 5 mai si se afla in consultare publica la Senat, potrivit mediafax.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.