Acasă Stirile zilei Directoarea Institutului „Marius Nasta” din Bucuresti a fost demisa! Incheiase contracte cu...

Directoarea Institutului „Marius Nasta” din Bucuresti a fost demisa! Incheiase contracte cu ea, pe persoana fizica!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Directoarea Institutului „Marius Nasta” din Bucuresti, Gilda Popescu si-a pierdut functia in urma unui control al Ministerului Sanatatii prin care s-au constatat mai multe nereguli. Dintre cele mai grave sunt posibile situatii de incompatibilitate si de gestiune defectuoasa, motiv pentru care membrii comisiei de control au sesizat Agentia Nationala de Integritate pentru incompatibilitate dar si Camera de Conturi pentru gestiunea institutului.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a decis demiterea managerului Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Gilda Popescu, la propunerea Comisiei de control de la MS, pentru nerespectarea obligatiilor in domeniul managementului economico-financiar. Ministerul sustine ca va fi sesizata Agentia Nationala de Integritate in vederea verificarii situatiei privind existenta unei posibile stari de incompatibilitate a managerului Gilda Popescu ca urmare a semnarii contractului de prestari servicii din anul 2016. Corpul de control a constatat ca managerul institutiei a incheiat un contract in calitate de persoana fizica independenta (PFI) cu institutul, contract semnat de catre directorul medical in calitate de manager, ceea ce a generat o situatie de posibila incompatibilitate intre functia de manager persoana fizica si Popescu Gilda Georgeta — PFI ca prestator.

Trucuri vechi, personaje noi! Faceau multe achizitii directe pentru a ocoli licitatiile!
Totodata, raportul Corpului de control arata ca in cazul contractarii serviciilor de imagistica medicala s-a constatat incalcarea legislatiei privind achizitiile publice prin divizarea contractului de achizitie in mai multe contracte cu valori mai mici, cu scopul de „a se evita” organizarea procedurii de achizitie corecta, prevazuta de legislatia in vigoare.
„La data expirarii acordului-cadru, Autoritatea Contractanta nu a organizat in timp util o procedura de licitatie pentru achizitia de alimente, motiv pentru care a achizitionat direct de la acelasi furnizor alimentele necesare cu preturi majorate nejustificat, intre 60% — 300%, pentru aceleasi produse. Incepand cu data de 28.04.2017, in urma inregistrarii referatelor de necesitate pentru achizitia de alimente din perioada mai — august 2017 au fost achizitionate direct, prin SEAP, aceleasi alimente care au fost prevazute si in acordul-cadru in valoare totala de 861.580,63 lei fara TVA incadrate pe 43 Coduri CPV distincte, altele decat cele prevazute in Programul Anual al Achizitiilor Publice aprobat de Comitetul director la data de 5.05.2017”, mentioneaza MS.
De asemenea, MS sustine ca, la fel ca in cazul procedurii de achizitie a alimentelor, si la dezinfectanti s-au incalcat prevederile legislatiei privind achizitiile publice prin achizitionarea acelorasi produse, atat prin procedura de licitatie deschisa, cat si prin achizitie directa folosind coduri CPV diferite.
„Pentru a evita din nou organizarea unei proceduri de licitatie deschisa, Autoritatea Contractanta a incadrat materialele sanitare pe mai multe Coduri CPV pentru a proceda la cumparare directa”, potrivit sursei citate.

„Comisia de control a procedat la calcularea diferentei de sume intre preturile acelorasi produse, pentru achizitia de dezinfectanti si alimente achizitionate prin achizitie directa si achizitionate prin procedura de licitatie deschisa. Aceasta diferenta rezultata, in valoare de 119.369,56 lei, este considerata o supraevaluare nejustificata si estimata ca prejudiciu, motiv pentru care Comisia de control solicita Comitetului director sa infiinteze prin decizie manageriala o comisie de cercetare administrativa cu sarcina de a stabili intinderea reala a intregului prejudiciu si identificarea persoanelor responsabile”, se mai arata in comunicat.

In perioada 10 — 13 octombrie 2017, Corpul de control al Ministerului Sanatatii a efectuat o actiune de verificare la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucuresti. Perioada controlata a fost cuprinsa intre 1 ianuarie 2015 si data efectuarii controlului, informeaza MS.
sursa>AGERPRES