Acasă Stirile zilei Diplomatia nu se „pupa” cu realitatea! MAE a felicitat Belgia pentru succesul...

Diplomatia nu se „pupa” cu realitatea! MAE a felicitat Belgia pentru succesul inregistrat in lupta impotriva terorismului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, a felicitat Belgia pentru succesul inregistrat in lupta impotriva terorismului. Oficialul roman a avut luni , 21 martie 2016, la Bruxelles, o intrevedere cu vicepremierul si ministrul afacerilor externe si europene al Regatului Belgiei, Didier Reynders.

Paradoxal, la cateva ore distanta atentatele au ravasit capitala Belgiei si au aratat slabiciunea serviciilor de securitate belgiene in lupta impotriva retelelor teroriste, scrie stiripesurse.

Comunicatul oficial al MAE:

Ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, a avut astazi, 21 martie 2016, la Bruxelles, o intrevedere cu vicepremierul si ministrul afacerilor externe si europene al Regatului Belgiei, Didier Reynders.

in cadrul convorbirilor, cei doi oficiali si-au exprimat satisfactia pentru substanta dialogului politic bilateral si au avut o runda de discutii privind stadiul si perspectivele de viitor ale cooperarii bilaterale pe toate palierele. Au subliniat angajamentul comun pentru dinamizarea relatiilor economice sub toate aspectele: stimularea investitiilor reciproce; identificarea si demararea unor proiecte concrete; intensificarea schimburilor comerciale, care au depasit deja pragul de 2 miliarde de euro; extinderea ariei de cooperare la domenii mai putin explorate in prezent.

intrevederea a prilejuit si un schimb de opinii consistent asupra temelor de actualitate ale agendei europene, precum aprofundarea integrarii europene, migratia, spatiul Schengen, zona Euro, combaterea terorismului. Ministrul Lazar Comanescu a felicitat guvernul federal belgian pentru succesul inregistrat in aceste zile in lupta impotriva terorismului.

Discutiile au abordat amplu si problematica vecinatatii estice, in special situatia din Republica Moldova, Ucraina, relatiile UE cu Federatia Rusa si acordul recent UE – Turcia. Ministrul Lazar Comanescu a reiterat angajamentul solid si constant acordat de Romania aspiratiilor europene ale Republicii Moldova si sustinerea eforturilor acesteia in vederea redemararii agendei de reforme, subliniind, in acest context, necesitatea unei politici unitare si ferme a Uniunii Europene in vecinatatea estica.

Interlocutorii au reafirmat interesul ambelor tari pentru continuarea proceselor de integrare europeana. Ministrul roman al afacerilor externe a subliniat progresele pe care Romania le-a inregistrat in domeniul economic in ultimii ani, care indeplinesc criteriile europene in materie, si a subliniat contributia pe care Romania o aduce deja la functionarea spatiului Schengen.

Cu referire la migratie, cei doi ministri au aratat ca prioritatea ramane punerea in aplicare a masurilor agreate la nivelul Uniunii si consolidarea cooperarii cu partenerii externi si au evocat importanta unei solutii durabile prin combaterea cauzelor profunde ale fenomenului migrator.

Consultarile au inclus si subiecte de pe agenda internationala, cu accent pe situatia de securitate din vecinatatea sudica si estica a UE. Cei doi ministri au avut un schimb de vederi si despre pregatirea deciziilor preconizate a fi adoptate la Summitul NATO de la Varsovia.

in marja vizitei efectuate in Regatul Belgiei, ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, a avut si o intrevedere cu functionarii romani din cadrul Serviciului European de Actiune Externa (SEAE).

MAE a reactionat si a dorit sa faca o serie de precizari

”Consideram profund regretabila asocierea nefericita – realizata in mod artificial in stirea dvs., inclusiv cu mentiunea ,,nu e nicio gluma’’ – intre o intalnire bilaterala si atacurile teroriste care au socat intreaga lume si au curmat vieti omenesti.

Comunicatul de presa la care se face referire in textul stirii a fost difuzat de Ministerul Afacerilor Externe cu o zi inaintea atentatelor din Belgia, anume la data de 21 martie 2016, la ora 17.20. Comunicatul de presa respectiv informa despre rezultatele intalnirii dintre ministrul roman al afacerilor externe si omologul belgian Didier Reynders, in cadrul careia au fost discutate importante aspecte ale agendei bilaterale si internationale, printre care si combaterea terorismului.

Intalnirea cu omologul belgian a avut loc la doua zile dupa ce fortele de interventie belgiene au desfasurat o operatiune extrem de complexa si sensibila pentru capturarea teroristului Salah Abdeslam, implicat in atacurile de la Paris, iar felicitarile ministrului roman de externe s-au referit tocmai la aceasta reusita de etapa importanta.

In ciuda gravelor incidente petrecute la 22 martie 2016, eforturile constante si implicarea ferma a autoritatilor belgiene in lupta impotriva flagelului international al terorismului nu pot fi puse la indoiala sub nicio forma.”, specifica MAE.