Cu o traditie de peste 5000 de ani, medicina asiatica ofera o alta perspectiva asupra luptei cu boala. Principala preocupare a medicilor asiatici avea drept scop nu atat vindecarea, cat mai degraba, preventia. Un medic era considerat „bun” doar daca majoritatea „pa­cientilor” lui erau sanatosi.

Transmise fara intreru­pere pana in ziua de azi, principiile si tehnicile orien­tale pot fi usor aplicate. Iata cateva trucuri asiatice pentru intarirea sistemului imunitar:

1. Alimentatia, cheia sanatatii

Asigurati-va ca mancati sanatos si digestia este buna, pentru ca aici este „cheia” unui sistem imunitar puternic. Insistati pe alimente amare. „Amar” este una dintre cele 5 arome in medicina asiatica, alaturi de picant, dulce, sarat, acru (astringent).

Aromele amare cresc secretia anu­mi­tor enzime digestive, ceea ce imbunatateste diges­tia si metabolismul, astfel se deblocheaza energiile si se sustin sanatatea si rezistenta organismului. Cateva exemple de alimente amare: anghinare, sparanghel, unele specii de salata verde, castraveti, pepene.

2. Deblocati energia Qi

In medicina asiatica, Qi este energia vitala, care sus­tine viata. Dar ea poate stagna sau poate fi blocata, ceea ce duce la „Qi rece sau umed” – un „rau” aduca­tor de boli. De aceea e im­portant sa fie deblocata si la­sata „sa curga” libera, cu ajutorul acupuncturii, al exer­citiilor fizice si de res­piratie, precum si cu ajutorul pla­nificarii activitatii si odihnei de zi cu zi, care trebuie sa fie in echilibru, fara excese, al dietei sana­toase si al unor alimente si plante medicinale.

 

3. Somnul bun „rupe” oboseala si restabileste ener­­giile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.