Acasă Stirile zilei Din cauza situatiei lui Iulia Timoşenko, cel puțin cinci preşedinţi europeni nu...

Din cauza situatiei lui Iulia Timoşenko, cel puțin cinci preşedinţi europeni nu participă la reuniunea de la Yalta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ucraina a confirmat și declarat că:

„Preşedinţii Germaniei, Cehiei, Sloveniei, Austriei şi Italiei au anunţat că nu vor putea participa la această reuniune. Foarte probabil, nici preşedintele Estoniei nu va mai participa la întâlnire. Aceşti preşedinţi nu au acceptat invitaţia din diverse motive, fără a da mai multe detalii”

motivul real fiind defapt cazul Iuliei Timoşenko.

La această reuniune, care va avea loc pe 11 şi 12 mai la Yalta (sudul Ucrainei), zece preşedinţi au şi alţi patru şi-au dat deja un acord preliminar că vor participa.

Preşedintele german, Joachim Gauck, a refuzat și o invitaţie oficială la o reuniune din Ucraina, în semn de protest faţă de refuzul Kievului de a îi permite Iuliei Timoşenko să meargă în Germania pentru a primi îngrijiri medicale.

Statele Unite somează de asemenea Ucraina să o elibereze pe Iulia Timoşenko

În timp ce oficiali UE ameninţă cu boicotarea Euro-2012, Statele Unite cer Ucrainei să o elibereze pe Iulia Timoşenko, aflată în greva foamei de aproape 2 săptămâni.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a declarat:

„Statele Unite sunt foarte preocupate de situaţia Iuliei Timoşenko şi a altor foşti oficiali guvernamentali aflaţi în detenţie. Fotografiile cu doamna Timoşenko ridică semne de întrebare privind condiţiile de detenţie. Facem presiuni asupra autorităţilor ucrainene să garanteze că doamna Timoşenko primeşte asistenţă medicală imediat într-un centru adecvat şi dorim ca ambasadorul american să o poată vizita. Cerem eliberarea sa şi a altor foşti oficiali guvernamentali.”

Andreea Mușatescu