La sase ani dupa decizia totalitara de iodare a sarii, prin hotararea guvernului Nastase, guvernul Tariceanu, care, printre altele, a decis dublarea procentului de iod din sare, a mai avut o idee nebuneasca: a vrut sa introduca fier in painea romanilor, pe motiv ca romanii sunt anemici.
Dr. Pavel Chirila: Sa va mai spun ceva interesant… La un moment dat m-a cautat domnul Ciolos, in calitate de Ministru al Agriculturii (anii 2007-2008 –n.m.), si mi-a solicitat un studiu despre efectul fierului in paine; si eu l-am intrebat, in mod firesc, pentru ce il doriti, domnule ministru? – “Pai, a aparut, asa, o propunere, sa punem fier in paine.” L-am intrebat care ar fi justificarea acestei masuri si dansul mi-a spus ca: “Am intrebat si eu si mi s-a raspuns: Pai, dumneata nu stii ca poporul roman este anemic?” … Am urmarit fenomenul si stiu ca domnul Cilos a fost onest si s-a opus acestei hotarari.
Dr. Pavel Chirila: S-a opus. Nu mai avea mult in mandatul de ministru al agriculturii, dupa aceea a plecat la Bruxelles, in fine…
Inteleg ca s-a primit un ordin de sus, cu trimitere la Ministerul Agriculturii care avea sarcina sa gaseasca o justificare stiintifica pentru a permite introducerea fierului in paine.
Dr. Pavel Chirila: Prima data poporul roman era hipotiroidian, dupa aceea intregul popor roman era si anemic si guvernele care se succedau nu puteau sa doarma noaptea de grija suferintei poporului roman… Din fericire, introducerea fierului in paine nu s-a facut, pentru ca, daca se facea, procentul de cancere in Romania era mult mai mare, infinit mai mare, fara sa exagerez! Pentru ca fierul este un substrat nutritiv foarte bun pentru celula canceroasa…, arata cunoastelumea.