Acasă Stirile zilei DEZVALUIRE SOCANTA! Cine sunt adevaratii beneficiari ai conversiei creditelor in franci elvetieni?

DEZVALUIRE SOCANTA! Cine sunt adevaratii beneficiari ai conversiei creditelor in franci elvetieni?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, a declarat pentru HotNews.ro ca 40 de clienti au luat 45 de credite de peste un milion de franci, iar alti 201 clienti au luat credite cu valoarea cuprinsa intre jumatate de milion si un milion de franci elvetieni. Numarul total de clienti cu credite in franci elvetieni este de 51.334, iar soldul total al creditelor este de 5,6 miliarde lei.

Premierul Ciolos a anuntat ca Guvernul ataca la CCR Legea reconversiei creditelor in franci elvetieni, pentru a proteja persoanele care si-au luat case in moneda elvetiana, si nu pe speculatori.

Asa cum a fost votata legea in Parlament, fara o suma limita, si speculatorii – 40 cu credite de peste 1 milion de franci si 201 cu credite intre o jumatate de milion si 1 milion de franci – beneficiaza de conversie.

Eugen Radulescu, seful Directiei stabilitate financiara din BNR, a afirmat, pe Facebook, ca printre viitorii beneficiari ai legii conversiei creditelor in franci elvetieni se numara o persoana care a luat un milion de euro ca sa cumpere actiuni la Transelectrica. Potrivit BNR, 40 de persoane au luat credite de peste un milion de franci elvetieni si vor putea beneficia de legea conversiei.

„In intelepciunea lor, politicienii au si explicat asta (si au votat unanim!!!) pentru ca bancile i-au inselat pe clienti, nu le-au spus destul despre riscul valutar, si de aceea trebuie pedepsite – inclusiv pentru creditele de, sa spunem, un milion de franci, pentru a cumpara actiuni la Transelectrica. Bietul client a fost inselat de banca, nu-i asa, veroasa. Iar asta este atat de limpede, ca nici nu mai e nevoie de un judecator care sa constate inselatoria – o poate face foarte bine si Parlamentul…”, arata Eugen Radulescu intr-un comentariu pe Facebook.

Parlamentul a adoptat saptamana trecuta legea care prevede posibilitatea convertirii creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii, iar Guvernul a atacat-o la CCR.

Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca executivul sprijina reconversia creditelor, dar pentru oamenii care isi risca veniturile lunare, dand ca exemplu pe aceia care s-au imprumutat in franci elvetieni pentru a-si cumpara o casa. Atacarea la CCR a legii, a mai spus primul ministru, are ca motiv protejarea oamenilor simpli de speculatori. Premierul a spus ca din totalul de circa 5 milioane de lei, cat reprezinta creditele in franci elvetieni, mai mult de 1 milion de lei au fost acordati unui numar de 200 de persoane.

Parlamentul a eliminat o prevedere introdusa de comisia de buget – finante care prevedea un plafon maxim de 250.000 de franci.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos