Acasă World DEZVALUIRE de ultima ora: Rusia a retrasat granitele. Suveranitatea unui stat a...

DEZVALUIRE de ultima ora: Rusia a retrasat granitele. Suveranitatea unui stat a fost incalcata

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Rusia si-a manifestat intentia de a extinde frontiera regiunii separatiste proruse autonome Osetia de Sud in detrimentul Georgiei pentru a controla o parte din conducta petroliera Baku-Supsa care trece prin zona frontierei, relateaza BBC News online, citat de MEDIAFAX. La frontiera dintre regiunea separatista prorusa autonoma Osetia de Sud, fosta parte a statului georgian pana in 2008, si Georgia, exista tensiuni din cauza modificarii teritoriale a frontierei administrative, sustin reprezentanti ai statului georgian.

Potrivit acestora, Rusia ar fi retrasat granita dintre Georgia si Osetia de Sud, regiune a carei independenta obtinuta in anul 2008 a fost sprijinita de statul rus.

Trupele ruse ar fi instalat marcaje in zona frontierei, incalcand suveranitatea Georgiei, pentru a dobandi control asupra unei parti din conducta petroliera Baku-Supsa care trece prin zona respectiva. Trupele ruse au patrulat la granita administrativa dintre Rusia si Georgia de la incheierea razboiului din 2008 din Osetia de Sud. Potrivit unor rapoarte intocmite de statul georgian, marcajele instalate de trupele ruse au fost plasate cu cel putin 300 de metri spre sud pe teritoriul Georgiei, extinzand astfel suprafata regiunii separatiste proruse Osetia de Sud. Frontiera nou trasata se afla acum la 500 de metri de autostrada principala a Georgiei care face legatura intre Marea Neagra si Azerbaidjan.

Rusia a negat acuzatiile aduse de Georgia. Un purtator de cuvant pe probleme de politica externa din UE a declarat ca plasarea unor noi marcaje teritoriale „au provocat tensiuni in zona, cu posibile efecte negative asupra populatiei locale, asupra vieti existentei lor si a libertatii lor”.

„Miscarile care pot fi percepute ca provocand tensiuni trebuie sa fie evitate”, a avertizat Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate din Consiliul European. „Uniunea Europeana isi reconfirma sprijinul pentru integritatea teritoriala a Georgiei in cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan international”, a mai precizat ea.

Joi, ministrul de Externe al Georgiei, Tamar Beruchasvili, a denuntat remarcarea teritoriala a frontierei cu Osetia de Sud ca fiind „extindere a anexarii ruse”. In urma acestei miscari, o parte din conducta petroliera Baku-Supsa cu o lungime de 1.6 km a ramas in afara teritoriului georgian.

Conducta petroliera Baku-Supsa este operata de compania BP, capacitatea sa de transport fiind de 145.000 de barili pe zi. Conducta are o lungime de 883 de kilometri, pornind din Azerbaijan, trecand apoi prin Georgia si Turcia.

Neoficial, independenta Osetiei de Sud este sprijinita de Rusia, care urmareste unirea acestei regiuni cu Osetia de Nord, republica autonoma din cadrul Rusiei. In august 2008, Guvernul de la Moscova a recunoscut independenta celor doua regiuni separatiste, foste teritorii ale statului georgian, Osetia de Sud si Abhazia.