Acasă Stirile zilei Diaspora Dezvaluire de ultima ora! Familia Bodnariu isi va recupera copiii

Dezvaluire de ultima ora! Familia Bodnariu isi va recupera copiii

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vicepresedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii din Camera Deputatilor, Mircea Dolha, membru al delegatiei parlamentare care a efectuat o vizita in Norvegia, a declarat ca situatia este ingrijoratoare pentru multe familii cu copii din Norvegia, dar crede ca familia Bodnariu, care se afla in atentia serviciului de protectie a copilului din aceasta tara, isi va recupera copiii.

„Situatia este ingrijoratoare in Norvegia nu numai pentru familiile de romani, ci si pentru alte familii care isi iau copiii minori si fug din Norvegia. Pe noi ne intereseaza familiile de romani. Din discutiile pe care le-am avut cu mai multe autoritati (…) avem semnale clare, nu vrem sa exageram cu nimic, nu vrem sa dam iluzii, promisiunea ca vor trimite un ordin intern pentru toate autoritatile locale sa fie foarte atente, pentru ca nu numai romanii au dat semnale. Delegatia romaneasca a fost cea care a impresionat aceste autoritati pentru ca pana acum nicio tara nu a trimis parlamentari in numar mare care sa se intereseze si sa cunoasca, cu adevarat, legislatia. Eu cred ca familia Bodnariu isi va recupera copiii si ca dreptatea va fi de partea lor”, a afirmat Dolha, sambata, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.

El sustine ca din discutiile pe care delegatia le-a avut cu familia Bodnariu, cu vecinii acestora si cu reprezentanti ai comunitatii locale, a reiesit ca aceasta familie nu ar putea sa le faca rau propriilor copii.

‘Am mers in Norvegia pentru ca ne intereseaza si soarta familiilor de romani aflate in dificultate oriunde ar fi ele. (…) Ne-am deplasat si la familia Bodnariu. Am luat legatura cu vecinii acestora. Am vizitat casa, camerele copiilor, modul in care au fost crescuti. Am discutat cu reprezentanti ai comunitatii locale care ii cunosc indeaproape pe acestia. Concluzia mea personala este ca (…) familia Bodnariu nu ar putea sa faca rau nici unei muste, dar propriilor copii pe care ii iubesc foarte, foarte mult”, a adaugat Dolha.

Pe de alta parte, el a explicat ca pentru parlamentarii romani prioritar este interesul copiilor.

„Am plecat in Norvegia pentru aflarea adevarului si nu pentru a face o imixtiune in ancheta pe care o fac autoritatile norvegiene. Si pentru parlamentarii romani prioritar este interesul copiilor. Avem o extrema in Romania neplacuta, pentru ca noi vrem sa initiem niste pedepse mai aspre pentru cei care in Romania isi maltrateaza copiii, sunt comisii speciale in Romania care trebuie sa intervina mult mai abrupt. Toate institutiile statului si cei de la protectia copilului si nu intervin atunci cand trebuie sa intre sub sanctiunea legii. Legea din Romania este buna, dar trebuie pusa in aplicare”, a spus Dolha.

La randul sau, senatorul Marian Vasiliev, care a locuit trei ani in Norvegia, a subliniat ca vizita delegatiei parlamentarilor romani „nu a lezat in niciun fel bunele relatii pe care le avem cu Norvegia”.

Intrebat daca este vorba de un abuz, senatorul Ben-Oni Ardelean a raspuns: „Categoric, da”, dar senatorul Marian Vasiliev a spus ca „nu este un abuz al statului norvegian, ci (…) este vorba de un numar restrans de functionari dintr-o localitate mica, unde domiciliaza familia Bodnariu”.

„Nu un abuz al statului norvegian, aici vrem sa delimitam foarte clar, nu vrem sa generalizam, pentru ca noi ca romani avem tendinta sa generalizam. Nu este vorba de statul norvegian, n-are nimeni intentia sa demonizeze statul norvegian, este vorba de o institutie administrativa. Pana la urma, daca ne ducem si simplificam este vorba de un numar restrans de functionari dintr-o localitate mica, unde domiciliaza familia Bodnariu. (…) Acest abuz pe care il semnalam noi si impotriva caruia ne-am ridicat acolo, a fost impotriva unei institutii administrative a statului norvegian”, a explicat Vasiliev.

In perioada 20-22 ianuarie, o delegatie a Camerei Deputatilor, condusa de vicepresedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, Mircea Dolha, din care fac parte deputatii Mircea Lubanovici, Maria Grecea, Ovidiu Iane, precum si o delegatie a Senatului alcatuita din senatorii Titus Corlatean, Ben-Oni Ardelean si Marian Vasiliev au efectuat o vizita de lucru in Norvegia.