Acasă Stirile zilei Stiinta DETALIUL care ii face pe BARBATII SCUNZI sa traiasca mai mult!

DETALIUL care ii face pe BARBATII SCUNZI sa traiasca mai mult!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Barbatii scunzi traiesc mai mult, teorie dovedita dupa ce s-a descoperit ca longevitatea cea mai mare o detin barbatii cu o inaltime sub 1,55 metri, potrivit oamenilor de stiinta americani.

O versiune protectoare a unei anumite gene, denumita FOXO3, duce la o crestere mai redusa in greutate in timpul dezvoltarii fetale, insa, din cate se pare, poate prelungi si durata vietii, informeaza dailymail.co.uk.

Barbatii mai scunzi au prezentat, de asemenea, niveluri mai scazute de insulina si au avut un risc mai mic de a se imbolnavi de cancer in timpul vietii.

„Am impartit barbatii in doua grupuri – cei care aveau o inaltime sub 1,55 metri si cei care aveau o inaltime peste 1,60 metri. Barbatii care aveau o inaltime sub 1,55 metri au avut cea mai mare durata de viata”, a declarat Bradley Willcox, de la Universitatea din Hawaii.

Studiul, publicat in revista Plos One, a vizat peste 8.000 de barbati americani cu radacini americane, nascuti intre 1900 si 1919, urmarindu-se in paralel stilul de viata si sanatatea subiectilor.

„Acest studiu arata pentru prima oara ca marimea organismului are legatura cu gena FOXO3. Stiam acest lucru in privinta modului in care imbatranesc animalele. Nu stiam ca acest lucru este valabil si in cazul oamenilor. Am descoperit aceeasi versiune sau o versiune usor diferita la soareci, limbrici si muste. Chiar si drojdia are o versiune a acestei gene, care este importanta pentru longevitatea acestor specii”, a explicat Bradley Willcox.

Aproximativ 1.200 dintre barbatii participanti la studiu au trait peste 90 sau 100 de ani, iar aproximativ 250 dintre acestia mai traiesc si in prezent.

Un studiu separat, publicat in 2012, a avut rezultate similare. Acest studiu a observat 500 de barbati din Sardinia, nascuti intre 1866 si 1915, descoperind ca barbatii mai scunzi au trait cu doi ani mai mult decat semenii lor mai inalti.

Soarecii, sobolanii, poneii si maimutele mai mici de statura traiesc in general mai mult decat speciile de dimensiuni mai mari. Elefantul asiatic de talie mica traieste mai mult decat elefantul de talie mai mare.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos