Acasă World Destinul impresionant al ultimei supravietuitoare de pe Titanic! A murit pe 31...

Destinul impresionant al ultimei supravietuitoare de pe Titanic! A murit pe 31 mai!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pe 31 mai 1911, la ora locala 12:13 minute, 100.000 de curiosi asistau, in danele Belfastului, la lansarea ”Titanicului”, cel mai ”cool” vapor construit pana la acea data. Apoi, povestea e stiuta. Faimosul pachebot se scufunda in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, ducand cu el in mormant 1.512 suflete. ”Millvina” Dean avea, atunci, noua saptamani. Devenea ultimul supravietuitor, stingandu-se in 2009. Pe 31 mai, data lansarii…

E 31 mai 1911, ora locala 12:13, cand domnul Robert Falconer Keith, directorul santierului ”Harland & Wolff”, trage de maneta ce elibereaza ”Titanicul” si-l trimite spre prima sa baita. 100.000 de suflete sunt pe chei, 90 de reprezentanti ai presei au primit, prin posta, convocarea. Cele 24.360 de tone coboara, lin, in apa, in aplauze, urale si note de fanfara. 62 de secunde ii ia monstrului de 235 de metri sa parcurga ”distanta” de pe mal in apa.

Peste aproape un an, vreme in care cel mai ”tare” vapor construit pana atunci si-a facut rodajul, pleaca din Southampton, Anglia, cu destinatia New York, SUA, pe 10 aprilie 1912, in prima calatorie ”devarata”, cea cu adevarat inaugurala, scrie A1.

Sunt 2.228 de oameni la bord. Printre ei si Eliza Gladys Dean. Parintii, Bertram Frank si Georgette Eva, o alinta ”Millvina”. Are noua saptamani de viata, e nascuta pe 2 februarie 1912. Cel mai mic pasager de pe ”Titanic”. Familia a decis sa emigreze din Anglia in Statele Unite, unde Frank are cateva rude in Wichita, Kansas. Au deschis, aici, un magazin de tutun, care merge bine, e nevoie de ajutor. Familia Dean nu trebuie sa fie pe ”Titanic”, dar, din cauza unei greve a minerilor, celelalte vapoare nu mai pleaca spre ”tara Fagaduintei”, asa ca fac transferul catre vaporul cel indistructibil, la clasa a III-a.

Pe 14 aprilie 1912, ”Titanicul” rascheteaza icebergul. Tragedia se declanseaza. Frank simte ca ceva nu este in regula, coboara, de pe punte, si ii spune sotiei sa se pregateasca de ce e mai rau, sa se imbrace degraba. Cei trei – Georgette, micuta ”Millvina” si fratele ei, Bertram Vere, de doi ani, ajung in Barca de Salvare numarul 10. Supravietuiesc. Corpul lui Frank, chiar daca va fi recuperat, nu a fost identificat, niciodata.

Fratele i-a murit la…fix 80 de ani de la tragedie

Cei trei ajung in Kansas, dar, fara capul familie, e greu. Mama ”Millvinei” decide sa se intoarca in Marea Britanie. O fac la bordul ”RMS Adriatic”, pe 12 mai 1912, unde micuta devine un adevarat talisman. ”Toata lumea are grija de ea, e tinuta in brate de multi dintre pasageri, vreme de 10 minute”, noteaza ”Daily Mirror”.

Nu se va casatori niciodata, nu va avea copii. Abia prin anii ’70 va incepe sa participe la evenimentele legate de tragedia de pe ”Titanic”, dar nu o va face cu tragere de inima. ”Drama de atunci nu trebuie sa fie subiect pentru audienta”, avea sa spuna. Fratele, Bertram Vere, avea sa decedeze pe…14 aprilie 1992, in ziua in care se implineau 80 de ani de la scufundare. in decembrie 2007, ”Millvina” e anuntata ca Barbara West Dainton s-a stins, la 96 de ani, tot in Anglia. in acel moment devenea ultimul supravietuitor de pe ”Titanic”.

Din aprilie 2008 starea ei de sanatate a inceput sa se inrautateasca. in decembrie se interna. Pe 31 mai 2009, la 97 de ani si sapte saptamani de cand se nascuse a doua oara, si la fix 98 de la lansarea faimoasei nave, deceda, in locuinta sa din Ashurst, Hampshire, Anglia. Era incinerata, iar cenusa aruncata de pe docurile din Southampton, fix in locul din care, ”Titanicul” pleca, cu aproape un secol in urma, in prima, cea mai importanta si ultima sa calatorie…

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos