Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, oamenii au produs suficient plastic incat pot acoperi intreaga suprafata a Pamantului. Aceasta capacitate de a sufoca planeta in plastic este alarmanta, sustin oamenii de stiinta si confirma faptul ca activitatile umane au acum un impact daunator asupra vietii.

Concluziile acestora, publicate in revista „Anthropocene”, demonstreaza ca nicio parte a planetei  nu este libera de flagelul deseurilor din plastic. Pretutindeni gasim resturi de PET, pungi de supermarket, ambalaje de polistiren, compact discuri, filtre de tigari, nailon si alte materiale plastice. Unele sunt sub forma de granule microscopice, altele in forma originala, potrivit Rador.

„Rezultatele au venit ca o reala surpriza. Eram constienti de faptul ca oamenii au produs cantitati crescute de diferite tipuri de plastic in ultimii 70 de ani, dar nu am avut nici o idee cat de departe au ajuns deseurile acestora pe suprafata planetei. Acestea nu doar plutesc pe suprafata, dar au ajuns si pe fundul marilor. Acesta este un semn clar ca planeta noastra este intr-o stare de sanatate precara”, a declarat coordonatorul principal al studiului, profesorul Jan Zalasiewicz, de la Universitatea Leicester.

Potrivit lucrarii, in fiecare an sunt produse peste 300 de milioane de tone de plastic, echivalentul greutatii totale a oameniilor de pe glob. „Cantitatea totala de plastic produsa dupa al doilea razboi mondial este de aproximativ cinci miliarde de tone si este foarte probabil sa ajunga la 30 de miliarde de la sfarsitul secolului. Impactul va fi colosal”, a adaugat Zalasiewicz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.