Acasă World Descoperirea oamenilor de stiinta americani poate schimba istoria medicinei! Cancerul, depistat in...

Descoperirea oamenilor de stiinta americani poate schimba istoria medicinei! Cancerul, depistat in 10 secunde!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii de stiinta americani au creat o sonda, de marimea unui stilou, care este capabila sa detecteze celulele canceroase din tesuturi in doar 10 secunde, permitandu-le medicilor chirurgi sa afle in timp real daca au extirpat tumorile in totalitate, informeaza AFP.

In prezent, cele mai multe laboratoare au nevoie de cateva zile pentru a determina daca celulele canceroase continua sa existe in esantioanele prelevate in timpul operatiei, au explicat inventatorii noului tip de sonda, denumita „MacSpec Pen”, prezentata pe larg intr-un articol publicat miercuri in revista americana Science Translational Medicine.

Noul instrument permite extragerea lenta a moleculelor de apa continute in tesuturi, pompand un volum infim de 10 microlitri, reprezentand a cincea parte dintr-o simpla picatura de lichid.

Acele molecule sunt trimise printr-un tub moale spre un spectrometru, care calculeaza diverse mase moleculare din esantionul recoltat si determina prezenta celulelor canceroase, au explicat cercetatorii de la Universitatea Texas din Austin.

Dupa ce au analizat 253 de esantioane de tesuturi umane canceroase si sanatoase, recoltate din plamani, ovare, tiroida si sani, cercetatorii au putut sa alcatuiasca „un profil molecular” ce permite identificarea prezentei cancerului cu o rata de exactitate de peste 96%.

Testata pe soareci vii, sonda a putut sa detecteze fara eroare prezenta celulelor canceroase fara sa provoace distrugeri la nivelul tesuturilor din care au fost recoltate esantioanele, au precizat savantii americani.

Dupa parerea lor, noul instrument ar putea deveni inca si mai precis, analizand un numar mai mare de esantioane. Acest lucru ar permite utilizarea dispozitivului pentru a diagnostica un spectru mai larg de tumori in tipuri diferite de tesuturi.

Tehnica actuala de analiza pentru a stabili daca un tesut este sanatos sau canceros este lenta si uneori inexacta, au explicat oamenii de stiinta.

Un medic patolog are uneori nevoie de 30 de minute, sau chiar mai mult, pentru a pregati un esantion si pentru a determina daca acesta este canceros sau nu, fapt care sporeste pentru bolnavi riscul de infectie si de aparitie a unor efecte secundare nedorite, cauzate de prelungirea anesteziei.

in plus, pentru anumite tipuri de cancer, interpretarea starii esantionului extras din tesut poate fi dificila, generand o rata de eroare a rezultatelor cuprinsa intre 10% si 20%.

„Aceasta tehnologie noua… ne permite sa fim mult mai precisi, stiind exact care tesuturi trebuie extirpate sau lasate acolo unde se afla”, a spus medicul James Suliburk, seful serviciului de chirurgie endocrina de la Facultatea de Medicina Baylor din cadrul Centrului Medical Houston din Texas, colaborator in acest proiect.

Desi maximizarea zonei din care este extirpata tumoarea canceroasa este esentiala pentru a imbunatati sansele de supravietuire ale pacientilor, ablatia unei cantitati prea mari de tesut poate avea efecte negative extinse, a subliniat acelasi cercetator.

Inventatorii americani prevad sa inceapa procedura de testare a acestei sonde in 2018 in timpul unor interventii chirurgicale ce constau in extirparea unor tumori.

Ei au depus, de asemenea, o cerere de brevetare a noii tehnologii si a aplicatiilor acesteia in Statele Unite si incearca in prezent sa obtina aceasta protectie legala si la nivel mondial, scrie bzi.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos