Acasă Stirile zilei Stiinta Descoperirea fabuloasa de pe fundul Marii Negre! Sunt vechi de 11.400 de...

Descoperirea fabuloasa de pe fundul Marii Negre! Sunt vechi de 11.400 de ani!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In mijlocul partii de sud a Oceanului Atlantic exista o zona aproape lipsita de viata. Potrivit Wired.com, acolo nu traiesc vietuitoare aproape deloc, nici pe uscat, nici in adancuri. Totusi, oamenii de stiinta au scos la iveala mostre de ADN antic de la 5.000 de metri adancime.

Conform cercetatorilor, acest ADN provine de la organisme unicelulare care au trait cu aproximativ 32.500 de ani in urma. In 2013, a fost pentru prima data cand oamenii de stiinta au laut mostre din aceasta zona a planetei.

Tot atunci, expertii au luat probe de ADN vechi de 11.400 de ani si de pe fundul Marii Negre.

Aici, mostrele au fost prelevate de la numai 980 de metri adancime, fiind identificate 2.700 de specii de organisme: alge verzi, fungi si dinoflagellates.

Printre aceestea, foarte interesanta este o alga de acum 9.300 de ani. Pana acum nu existau fosile ale unor alge mai vechi de 2.500 de ani, explica Marco Collen, de la Woods Hole Oceanographic Institution din Massachusetts, autor al studiului despre ADN-ul din Marea Neagra.

Specialistii spun ca adancurile reprezinta cel mai vast mediu in care s-au pastrat mostre de ADN foarte vechi.

Ele sunt o fereastra spre trecutul planetei, prin care se poate studia biodiversitatea, explica Pedro Martinez Arbizu, specialist in domeniu la un institut german din orasul Wilhelmshaven.

Organismele unicelulare descoperite in Oceanul Atlantic fac parte din doua grupuri, numite radiolarians si foraminifera. Analiza ADN-ului a identificat 169 de specii foraminifera si 21 de specii radiolarians, dintre care multe necunoscute pana acum.

sursa: jurnalul.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos