Acasă Stirile zilei Stiinta Descoperirea din Romania care schimba tot ce stiai despre om: Relatia nestiuta...

Descoperirea din Romania care schimba tot ce stiai despre om: Relatia nestiuta dintre primul om si un Neanderthal

Model of a Neanderthal man, Neanderthal Museum, Mettmann, Germany...BB4807 Model of a Neanderthal man, Neanderthal Museum, Mettmann, Germany
Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Unul dintre primii homo sapiens sapiens cunoscuti din Europa a avut un stra-strabunic Neanderthal. Informatia a fost anuntata la intrunirii Biology of Genomes, desfașurata in Cold Spring Harbor, New York in care s-a discutat despre posibilitatea ca Homo Sapienes sa se fi incrucisat cu Neanderthal si in alta parte decat in Orientul Mijlociu. Constatarea a fost facuta intr-o pestera din Romania, scrie Obiectiv.info.

Analiza ADN a relevat ca mandibula descoperita in Pestera cu Oase in 2002 a apartinut unui barbat din specia Homo sapiens, care avea insa printre stramosi Homo neanderthalensis. Descoperirea a fost prezentata in cadrul intrunirii Biology of Genomes si sugereaza ca omul modern si neanderthalienii s-au incrucisat o perioada mult mai indelungata decat se estimase pana acum.

Incepand din anul 2002, mai multe ramasite umane au fost descoperite in Pestera cu Oase din Caras-Severin. Botezate Oase 1 (o mandibula cu cinci molari) si Oase 2 (un craniu aproape complet), fosilele au o vechime cuprinsa intre 42000 și 37000 ani si sunt considerate printre cele mai vechi ramasite umane din Europa.

Datarea prin metoda radiocarbonului (C14) a fost realizata pentru Oase 1 inca din 2003, dar abia acum un colectiv coordonat de catre cercetatoarea Qiaomei Fu (Harvard Medical School) a reusit sa obtina si sa analizeze ADN-ul. Desi rezultatele nu au fost publicate inca intr-un studiu, in cadrul intrunirii Biology of Genomes, desfasurata in Cold Spring Harbor, New York, au fost prezentate primele concluzii.

Conform geneticienilor, genomul Oase 1 provine intr-un procent cuprins intre 5 – 11% de la „Omul de Neanderthal”. De asemenea, s-a stabilit ca Oase 1 era barbat, iar mostenirea neanderthaliana era mai recenta decat la orice alt Homo sapiens analizat pana acum. Pe baza modificarilor ADN-ului de la o generatie la alta, se estimeaza ca Oase 1 a avut un stramos neanderthalian in urma cu 4 – 6 generatii. Altfel spus, stra-stra-bunicul lui Oase 1 ar fi putut sa fie un om de Neanderthal.

Cel mai vechi genom Homo Sapiens reconstituit pana acum apartine „Omului din Ust-Ishim” si arata ca imperecherea cu Omul de Neanderthal s-a produs in urma cu aproximativ 50000 – 60000 ani, o concluzie sustinuta si de Manot 1 – omul care a trait alaturi de neanderthalieni.

Daca interpretarea rezultatelor analizei genomului Oase 1 este corecta, cele doua specii s-au imperecheat mai mult timp decat se credea pana acum, pana aproape de disparitia definitiva a Omului de Neanderthal. Pentru craniul Oase 2 nu s-a realizat analiza ADN, dar trasaturile anatomice indica tot o incrucisare intre neanderthalieni si oamenii moderni.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos