Acasă Sanatate Descoperirea de ultima ora despre antibiotice! Afecteaza creierul si fac mai mult...

Descoperirea de ultima ora despre antibiotice! Afecteaza creierul si fac mai mult rau decat bine

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Concluziile oamenilor de stiinta intaresc idea ca antibioticele ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor, dar ar putea face  mai mult rau decat bine daca nu sunt utilizate corespunzator, potrivit ultimelor cercetari.

Ambele studii au aratat ca modul in care antibioticele modifica flora intestinala poate avea efecte grave asupra starii generale de sanatate, prin producerea unui dezechilibru biochimic in organism.

Primul studiu a fost realizat in cadrul Centrului Memorial pentru Cancer Sloan Kettering din New York si a inclus 857 de pacienti care au fost supusi unui transfer de celule stem hematopoietice (tratament folosit mai ales in cazul cancerului de sange)  – in acest caz antibioticile sunt prescrise pentru a preveni infectiile asociate cu transplantul. Cercetatorii au observat ca starea de sanatate a pacientilor a depins de tipurile de antibiotice folosite.

Au fost testate 12 tipuri de antibiotice si s-a aratat ca doua dintre combinatiile administrate pacientilor – piperacilina si tazobactam si imipenem si cilastatin – au crescut semnificativ riscul de dezvoltare a unei infectii grave, boala grefa contra gazda. Rezultate similare fusesera observate si in cazul experimentelor realizate anterior pe cobai, arata csid.

Motivul? In momentul in care este afectat microbiomul are de suferit si sistemul imunitar.

Al doilea studiu care a demonstrat efectele negative ale antibioticelor a fost efectuat in cadrul Centrului de Medicina Moleculara Max- Delbrueck din Berlin si a analizat antibioticele cu spectru larg (cele care distrug diferite tipuri de microbe). S-a observat ca acestea au produs o incetinirea a dezvoltarii neuronale la nivelul hipocampului (zona creierului care se pare ca este implicata in stocarea amintirilor si controlul sistemului nervos). Studiul  a fost realizat pe cobai. Cei carora le-au fost administrate antibiotice cu spectru larg au avut rezultate slabe la teste de memorie, dar si mai putine monocite (celule albe care lupta impotriva infectiilor si virusilor). In momentul in care tratamentul cu antibiotice a fost oprit, activitatea lor neuronala a revenit la normal.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentTestul care iti dezvaluie secretele! Ai curaj sa vezi ce sentimente ascunzi de ceilalti?
Articolul următorCum poti sa-ti programezi sa arate copilul! Vezi cand se va naste primul copil cu trei parinti