Acasă Stirile zilei Stiinta Cum poti sa-ti programezi sa arate copilul! Vezi cand se va naste...

Cum poti sa-ti programezi sa arate copilul! Vezi cand se va naste primul copil cu trei parinti

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In viitorul nu prea indepartat copiii ar putea avea trei parinti biologici. Oamenii de stiinta sunt preocupati de a „crea” bebelusi cu ajutorul a trei parinti, folosind fertilizarea in vitro.

Tehnica presupune introducerea anumitor gene de la o a treia persoana in embrionul in curs de crestere. Dupa ce au fost interzise cercetarile si testarile timp de ani buni, oamenii de stiinta de la Universitatea din Newcastle au testat cu succes terapia de inlocuire mitocondriala (MRT) in cazul embrionilor umani sanatosi.

Daca procedura se va dovedi suficient de sigura, ar putea incepe testele peste doi ani. Terapia de inlocuire mitocondriala inlatura, practic, mitocondria bolnava transmisa pe cale ereditara de la mama la fiu cu versiuni sanatoase, prelevate de la o femeie donator.

Mitocondria asigura energie tuturor celulelor vii, iar in eventualitatea in care este afectata, copiii ar putea dezvolta boli degenerative. Prin urmare, copilul cu trei parinti mosteneste cea mai mare parte din ADN si caracteristici de la mama si tata, iar a treia persoana furnizeaza doar 2% din materialul genetic, fara a controla caracteristici precum culoarea parului sau a ochilor.

Echipa de la Newcastle a demonstrat ca terapia de inlocuire mitocondriala a functionat in 2010, iar de atunci, au imbunatatit-o. in experimentele timpurii, mitocondria bolnava tot a fost transferata, dar in alte 200 de proceduri reusite, 79% dintre embrionii din teste aveau mai putin de 2% din totalul mitocondriei afectate.

In cazul copiilor cu un procent mai mic de 30%, in mod normal nu apar boli degenerative. Metoda nu e perfecta: comparata cu embrionii normali, unele dintre celulele extrase din embrionii supusi la aceasta tehnica au aratat niveluri crescute de ADN defect, pe masura ce s-au multiplicat. Parlamentul britanic a permis testarea pe embrioni umani in februarie 2015, in ciuda protestelor bisericii si nu numai.

Adevarul este ca implicatiile etice nu sunt neglijabile, dar atata timp cat procedura este folosita pentru a impiedica transmiterea ereditara a anumitor boli si nu pentru a-ti programa copilul sa arate intr-un anumit fel este in regula.

Sursa: RADOR