Acasă Stirile zilei Stiinta Descoperirea care schimba istoria din temelii! Vezi adevarul despre migratia oamenilor

Descoperirea care schimba istoria din temelii! Vezi adevarul despre migratia oamenilor

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Revista Nature publica un studiu care ar putea rescrie istoria. Cei 47 de dinti descoperiti de catre o echipa de cercetatori din China poate rasturna ipotezele actuale.

Potrivit studiului, ramasitele sugereaza ca Homo Sapiens a parasit Africa cu cel putin 20.000 de ani mai devreme decat s-a crezut pana in prezent, informeaza Nature.

Este vorba despre dinti fosilizati care au fost gasiti de catre o echipa de cercetatori chinezi in podeaua unei pesteri din calcar masiv, din regiunea Daoxian din China. Oamenii de stiinta au mai descoperit si fosile de hiene, de panda uriasi si zeci de alte animale, dar nu si unelte, ceea ce sugereaza ca oamenii nu traiau in pesteri, ci au fost impinsi acolo de pradatori, scrie Mediafax.

Co-autorul studiului, Maria Martinon-Torres, paleo-antropolog la University College London a declarat: „Nu am dubii privind originea dintilor descoperiti in pestera Fuyan: marimea mica, radacinile subtiri si coroana plata trimit clar cu gandul la Homo Sapiens. Morfologia lor se potriveste omului anatomic modern si de atunci, si de acum. Ceea ce a surprins cu adevarat a fost varsta lor, mai ales tinand cont si de locul descoperirii”.

Cercetatorii au analizat depozitele de calciu in care s-au fixat dintii si au descoperit ca acestea aveau o varsta de 80.000 de ani. De aici a pornit ipoteza conform careia orice era dedesubt avea o varsta si mai inaintata. Datarea radioactiva a fosilelor animale a confirmat provenienta din epoca Pleistocenului tarziu.

Potrivit studiului, dintii ar putea avea 120.000 de ani vechime. Iar in acest caz, ideea cum ca Homo Sapiens a pornit din Africa acum 200.000 de ani dar nu si-a continuat migratia globala decat acum 60.000 de ani nu mai sta in picioare.

Desi urmele migratiei dateaza inca de acum 100.000 de ani, majoritatea cercetatorilor le considera migratii esuate. Arheologul Michael Petraglia sustine ca noua descoperire demonstreaza insa o continuitate. Oamenii ar fi ajuns intr-adevar foarte devreme in Asia de Est.

Pentru ca s-a reusit datarea dintilor, s-a ajuns la concluzia ca oamenii ar fi ajuns in Asia de Est cu o perioada de 30.000 pana la 70.000 de ani mai devreme decat in Europa, chiar daca aceasta era mai apropiata.

Martinon-Torres considera ca intarzierea popularii Europei este rezultatul unui climat neprimitor al erei glaciare, cat si a prezentei neanderthalienilor care i-ar fi impins pe Homo Sapiens spre regiunile mai calde si pustii din continentul asiatic.