Acasă World Descoperirea care schimba istoria crestinilor! Adevaratele ramasite pamantesti ale Sfantului Nicolae au...

Descoperirea care schimba istoria crestinilor! Adevaratele ramasite pamantesti ale Sfantului Nicolae au iesit la iveala!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Arheologii turci au anuntat ca este posibil sa fi descoperit mormantul sfantului Nicolae – Sfantul Ierarh Nicolae din Mira -, confundat uneori cu Mos Craciun, in subsolul unei biserici stravechi din Antalya, o provincie din sud-estul acestei tari, informeaza Xinhua.

Oamenii de stiinta din Turcia au descoperit un templu intact si cateva morminte in subsolul Bisericii Sfantul Nicolae folosind radare si dispozitive de scanare in districtul Demre, in care a murit acest sfant venerat de religia crestina.

Cemil Karabayram, directorul Autoritatii pentru monumente din Antalya, a declarat pentru presa din Turcia ca mormantul a fost descoperit de un sistem electronic ce a evidentiat anumite spatii libere sub fundatia bisericii mentionate.

„Credem ca acel mormant a nu a fost deloc avariat, dar este destul de dificil sa ajungem la el, intrucat exista un mozaic aplicat peste podeaua bisericii”, a dezvaluit oficialul turc pentru presa locala.

in timpul excavarilor ce vor urma, arheologii vor trebui sa extraga fiecare dala din acel mozaic si sa le stocheze apoi potrivit unui tipar foarte strict, iar aceasta sarcina este dificila si ar putea avea nevoie de cateva luni pentru a fi finalizata. Sapaturi arheologice au loc deja in jurul bisericii Sfantul Nicolae de peste 20 de ani.

Autentificarea ramasitelor pamantesti ale sfantului Nicolae, vechi de 1.674 de ani, va fi la randul ei destul de dificila. Mai multe legende locale spun ca moastele sfantului au fost duse in Italia sau in Irlanda.

Dupa moartea sa, in anul 343 e.n., sfantul Nicolae a fost inmormantat in biserica din Demre, un oras cunoscut in trecut sub numele Mira. Relicvele sale au ramas in acea biserica pana in secolul al XI-lea.

Apoi, potrivit mai multor insemnari provenind din Italia acelei epoci, ramasitele sfantului Nicolae au fost aduse in timpul cruciadelor fie la Venetia, fie la Bari. O alta legenda, ce are insa mai putini sustinatori, plaseaza relicvele sfantului in curtea unei biserici abandonate din sudul Irlandei, dupa ce ar fi fost duse acolo de un grup de cavaleri francezi.

Cei mai multi dintre crestinii catolici si ortodocsi sunt convinsi ca Basilica di San Nicola din Bari, Italia, este locul in care se afla moastele sfantului Nicolae.

Cu toate acestea, expertii turci afirma ca oasele sfantului au fost intr-adevar extrase din biserica turca, insa cele care au ajuns in Occident apartineau de fapt unui preot necunoscut. Cecil Barabayram spune ca este foarte optimist in legatura cu faptul ca echipa sa a gasit adevaratele ramasite pamantesti ale sfantului Nicolae.

Potrivit dezvaluirilor sale, cercetatori din opt domenii stiintifice diferite au participat la operatiunile de localizare a mormantului.

Nicolae din Mitra, un episcop care a trait in Asia Mica in secolele III — IV e.n., a devenit o personalitate legendara pentru generozitatea lui, in special in randul copiilor, fiind asociat cu sarbatoarea crestina a Craciunului.

Potrivit legendei, ambii parinti ai lui au murit atunci cand el era copil, iar Nicolae si-a folosit mostenirea pentru a-i ajuta pe saraci si pe bolnavi. A devenit apoi episcop al orasului Mira. Era cunoscut, de asemenea, pentru faptul ca daruia monede saracilor, plasandu-le in incaltamintea acestora.

Sfantul Nicolae a devenit foarte popular in Europa incepand din secolul al XVI-lea si a fost pentru o vreme confundat cu Mos Craciun, celebru la randul lui pentru faptul ca ofera cadouri copiilor.

in 2013, participantii la un conciliu religios din Turcia i-au adresat papei Francisc o cerere oficiala prin care au solicitat trimiterea a cel putin unora dintre moastele sfantului Nicolae in tara lui natala. Noua descoperire ar putea face inutila aceasta cerere.

Daca anuntul arheologilor turci va fi confirmat cu ajutorul unor sapaturi viitoare, regiunea Antalya ar putea beneficia de un reviriment al industriei sale turistice.

Alaturi de vestigiile sale antice, Antalya este denumita „Riviera Turca”, datorita numeroaselor hoteluri ale sale. Regiunea are o clima blanda si reprezinta o combinatie reusita intre istoria antica si cultura turca moderna. Milioane de turisti din strainatate isi petrec vacantele in fiecare an in aceasta regiune a Turciei.

Sursa: Agerpres