Acasă Sanatate Descoperirea care ar putea revolutiona medicina! Pilula care opreste diabetul si te...

Descoperirea care ar putea revolutiona medicina! Pilula care opreste diabetul si te scapa de kilogramele din jurul taliei!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

Oamenii care sufera de diabet de tip II – adica peste 400 de milioane de persoane in intreaga lume – primesc o veste extraordinara: cercetatorii au creat prima pilula care nu numai ca opreste evolutia bolii, dar ii ajuta si sa slabeasca, mai ales in zona taliei. Medicamentul – primul de acest tip – ar putea fi omologat in trei ani.

La baza lui sta o substanta numita semaglutida, care a actionat in cazul a 71 la suta dintre pacientii testati, ajutandu-i sa piarda din grasimea acumulata in jurul taliei.

Unele tratamente clasice pentru diabet pot genera o usoara luare in greutate, ceea ce e de natura sa creeze un cerc vicios si sa alimenteze, de fapt, diabetul de tip 2. Daca se inrautateste controlul glicemiei, pacientii au nevoie de injectii cu insulina, ceea ce ar putea fi neplacut. Noua pastila, insa, luata impreuna cu metforminul, ar putea opri evolutia degenerativa a bolii. Concluziile studiului – ajuns in faza a doua de testare la Centrul pentru Diabet din Leicester, Marea Britanie – au fost publicate in reteaua JAMA (Journal of the American Medical Association).

Sunt rezultate obtinute prin testarea a 632 de pacienti, timp de 26 de saptamani, iar noutatea este eficienta deosebita in ceea ce priveste pierderea greutatii. Cercetatorii spera ca semaglutida va oferi o modalitate mai buna de a controla „ucigasul din umbra”: ingrasarea.

Pacientilor care luau deja Metformin – principalul medicament administrat majoritatii bolnavilor de diabet – li s-a administrat si noua pastila, iar cercetatorii au descoperit ca semaglutida a oprit din evolutie dibetul de tip 2, a scazut nivelul glicemiei, iar pacientii nu au mai avut nevoie de insulina injectabila.

Diabetul de tip 2 poate duce la stop cardiac, orbire, amputarea membrelor si alte complicatii. Cu alte cuvinte, este o bomba cu ceas care actioneaza pe intreaga planeta.

Cresterea ratei obezitatii a determinat in zece ani o crestere cu 65 la suta a cazurilor diagnosticate de diabet, ceea ce presupune costuri enorme pentru sistemele de sanatate din intreaga lume, iar medicii atrag insistent atentia ca e nevoie sa ne schimbam modul de viata si obiceiurile alimentare.

Profesorul Melanie Davies, cea care a condus studiul cercetatorilor britanici, spune ca rezultatele sunt „extraordinar de promitatoare”, pentru ca demonstreaza ca semaglutida are capacitatea de a scadea hemoglobina glicata (un indicator ce arata o medie a valorilor glicemice la un pacient in ultimele trei luni) si de a contribui in acelasi timp la pierderea in greutate.

Cum actioneaza semaglutida? Se pare ca stimuleaza producerea de insulina si inhiba secretia glucagonului, hormonul care determina cresterea nivelului glicemiei, dar in acelasi timp diminueaza si apetitul pacientului.

Producatorul Novo Nordisk a depus inca din decembrie anul trecut o solicitare la Agentia Europeana a Medicamentului pentru a autoriza noul medicament. Ar mai putea dura inca trei ani pana sa ajunga pe piata, arata digi24.