Acasă Stirile zilei Descoperire uimitoare in judetul Salaj! Municipium Septimium Porolissense, oras roman ridicat la...

Descoperire uimitoare in judetul Salaj! Municipium Septimium Porolissense, oras roman ridicat la rang de municipiu de imparatul Septimius Severus

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mai multi experti vor analiza in perioada urmatoare aceasta descoperire importanta. O cladire uriasa, lunga de 40 de metri si lata de 20 de metri, cu doua niveluri, a fost descoperita in judetul Salaj, pe locul fostului oras Porolissum. Zona a fost pana acum mai putin explorata.

Specialistii spun ca aceasta cladire provine din secolul III. Ea este acum cercetata de catre o echipa de arheologi condusa de specialistul in arheologie romana, Coriolan Opreanu, anunta Agerpres.
Descoperirea vine dupa o ampla campanie de prospectare a unei zone de circa 10 hectare din incinta Complexului Arheologic Porolissum, cu accent pe portiunea unde se presupune ca a existat municipiul roman Septimium Porolissense.

„Municipium Septimium Porolissense este un oras roman ridicat la rang de municipiu de imparatul Septimius Severus, care prin acest act recunoaste si contributia trupelor din castru si din zona aceasta la victoriile sale impotriva unor pretendenti la tronul imperial, dar in acelasi timp si evolutia spre urban a acestei asezari aflate la marginile nordice ale Imperiului Roman. In ultimii ani am pornit in mod metodic, printr-o masiva campanie de prospectii la suprafata, facute cu metode moderne, cu mijloace geomagnetice si prin metoda rezistentei electrice, cu zboruri cu drona, metode care ne-au oferit in final o imagine pe o suprafata de circa 10 hectare pe care presupunem ca se intinde acest municipiu. Rezultatul a fost extrem de spectaculos si de pozitiv. In primul rand am reusit sa delimitam o zona pentru acest municipiu, in mare, sigur, fara a putea determina toate structurile de locuite. Pe de alta parte, am putut sa ne facem o imagine asupra unor zone mai bine pastrate si cu cladiri monumentale”, a declarat marti  profesorul doctor habilitatis Coriolan Opreanu, director adjunct al Institutului de Arheologie si Istoria Artei Cluj-Napoca al Academiei Romane, citat de Agerpres.

Ca urmare a datelor obtinute prin prospectiunile realizate, s-a propus administratorului, respectiv Consiliului Judetean Salaj, extinderea Rezervatiei Arheologice Porolissum si in aceasta zona, mai precis un circuit de vizitare care sa treaca prin zonele deja cunoscute — Amfiteatrul, Poarta Praetoria si sa ajunga si in oras pentru ca imagine vizitatorului despre amploare locuirii sa fie completa.

„Am inceput anul trecut printr-un proiect pilot prin care am verificat acuitatea imaginilor obtinute prin prospectiile de suprafata si apoi, anul acest am trecut la un proiect real de cercetare pe care l-am intitulat „Viata urbana pe frontiera de nord a Imperiului Roman.

Orasul roman Porolissum — monumente publice si rezidente private”, pentru ca, evident, intr-un oras gasim monumente publice, folosite de comunitate, sedii ale administratiei locale si chiar provinciale, pentru ca Porolissum, foarte probabil, aproape sigur, era capitala administrativa a provinciei Dacia Porolissensis. Gasim si locuinte, gasim si terme si multe alte instalatii urbane ce caracterizau si defineau orasul in antichitatea romana”, afirma sursa citata.