Acasă Sanatate DESCOPERIRE: Rugaciunea zilnica poate reduce riscul de Alzheimer

DESCOPERIRE: Rugaciunea zilnica poate reduce riscul de Alzheimer

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Rugaciunile periodice ar putea reduce riscul de imbolnavire de Alzheimer cu pana la 50%, potrivit unui studiu israeliano-american recent.

Institutul national american pentru cercetari in domeniul sanatatii a constatat ca, la femeile care se roaga periodic, scade cu 50% riscul a se imbolnavi de Alzheimer.

Studiul, prezentat la o conferinta la Tel Aviv luna trecuta, a avut drept scop stabilirea factorilor care cresc riscul de Alzheimer, potrivit cotidianului israelian Ha’aretz.

Cu toate ca studiul nu detaliaza legatura dintre rugaciune si memorie, cercetatorii au incercat sa explice descoperirile lor.

„Rugaciunea este un obicei in care se investeste gandire si activitatea intelectuala implicata in aceasta ar putea reprezenta o masura de protectie fata de maladie”

a afirmat profesorul Rivka Inzelberg, cercetator de la Universitatea din Tel Aviv.

Cercetatorilor le este insa greu sa stabileasca o legatura intre rugaciune si boala Alzheimer la barbati, desi 90% dintre subiectii de sex masculin au afirmat ca se roaga zilnic, ceea ce distorsioneaza datele.

„Cu toate acestea, dintre femei, doar 60 % se roaga de cinci ori pe zi si 40 % nu se roaga periodic, astfel ca putem compara datele”,

afirma profesorul Inzelberg.

Acesta nu este primul studiu care incearca sa stabileasca o legatura intre religie si sanatate. In 2005, cercetatorii au ajuns la concluzia ca un mod de viata religios sau spiritual incetineste imbolnavirea de Alzheimer.

De asemenea, grupul israelian de cercetari Assia a descoperit ca morbiditatea si mortalitatea in randul copiilor sunt mult mai reduse in comunitatile religioase.