Acasă Sanatate Descoperire revolutionara: ORBIREA ar putea fi tratata prin TERAPIE GENETICA!

Descoperire revolutionara: ORBIREA ar putea fi tratata prin TERAPIE GENETICA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Terapia genetica ar putea fi folosita pentru a trata orbirea, au descoperit mai mult chirurgi de la Oxford, potrivit BBC.

Operatia a presupus insertia unei gene in ochi, manevra prin care au fost reactivate celulele care detecteaza lumina. Medicii implicati in interventie considera ca tratamentul va putea fi folosit, cu timpul, la tratarea formelor obisnuite de orbire.

Profesorul Robert MacLaren, care a condus cercetarile privind noua metoda de interventie, s-a declarat ‘absolut incantat’ de rezultat.

Primul dintre pacienti, Jonathan Wyatt, care avea 63 de ani la inceputul cercetarilor, acum doi ani, sufera de coroideremie, o boala genetica in care celulele ce detecteaza lumina mor treptat, iar inainte de operatie abia mai putea sa vada. Wyatt si un alt pacient din cadrul testului au constatat dupa interventie o imbunatatire a vederii, iar ceilalti, aflati in stadii mai timpurii de orbire, au constatat o imbunatatire a vederii nocturne.

Daca vor fi inregistrate imbunatatiri la acest grup de pacienti, tratamentul va putea fi pus si la dispozitia altor bolnavi de coroideremie, mai tineri, pentru a nu-si pierde vederea. Coroideremia este o afectiune rara, in Marea Britanie afectand doar circa 1.000 de persoane, dar prof. MacLaren considera ca succesul obtinut in tratarea ei cu noua tehnica arata ca terapia genetica va putea fi folosita si pentru a vindeca alte forme genetice de pierdere a vederii, intre care degenerescenta maculara legata de varsta. Aceasta din urma duce anual la orbirea a 300.000 de oameni in Marea Britanie si determina o deteriorare a vederii la unul din patru adulti de peste 75 de ani.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos