Acasă Stirile zilei DESCOPERIRE: O balena a invatat sa imite vocea umana! VIDEO

DESCOPERIRE: O balena a invatat sa imite vocea umana! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O balena alba (beluga) care a trait 30 de ani intr-un parc acvatic din orasul californian San Diego era capabila sa imite vocea umana, potrivit AFP.

„Acest fapt este surprinzator, intrucat balenele produc in mod normal sunete total diferite si trebuie, din acest motiv, sa isi modifice mecanica vocala pentru a reproduce sonoritati care se aseamana celor emise de oameni”, a explicat Sam Ridgway, de la National Marine Mammal Foundation, principalul autor al acestei descoperiri, publicata intr-un articol aparut in revista americana Current Biology din 23 octombrie.

„Astfel de eforturi ne lasa sa credem ca aceasta balena beluga, al carei nume era Noc, decedata in urma cu cinci ani, incerca sa stabileasca un contact cu oamenii”, a explicat acest expert in biologie marina.

Totul a inceput in 1984, cand oamenii de stiinta au inceput sa remarce sunete neobisnuite care se auzeau din bazinele cu apa unde traiau acea balena si cativa delfini. Acele sunete semanau cu o conversatie intre doi oameni, aflati insa la o distanta prea mare pentru ca discutia lor sa poata fi inteleasa.

Savantii au putut in cele din urma sa descopere ca acele sunete erau emise de Noc, atunci cand un scafandru care lucra in bazinul unde traia balena alba a revenit la suprafata, crezand ca unul dintre colegii sai i-a cerut sa iasa din bazin.

Noc a trait alaturi de delfini si de alte balene albe si s-a aflat adeseori in prezenta oamenilor.

„Balena a imitat sunetele umane timp de aproximativ patru ani, pana cand a ajuns la maturitate sexuala”, a precizat Sam Ridgway.

Cazuri de balene care imita vocea umana au fost deja semnalate in trecut. Insa acesta a fost primul caz in care savantii au reusit sa inregistreze astfel de sunete, dovedind ca aceste cetacee sunt capabile sa reproduca sonoritati care seamana cu cele produse de coardele vocale umane.

Faptul este cu atat mai remarcabil cu cat balenele isi produc sunetele prin canalul lor nazal, nu prin laringe, ca la oameni.

Astfel, Noc isi modula presiunea aerului din nari si efectua o serie de alte ajustari musculare pentru a imita vocea umana.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos