DESCOPERIRE: MISTERUL ansamblului de pietre preistorice STONEHENGE! FOTO

O scanare 3D revolutionara a ansamblului de pietre preistorice a aratat ca celebrul complex Stonehenge, din Wiltshire, Anglia, a fost construit pentru ca imaginile sculptate sa fie luminate asemenea unei expozitii.

Cea mai noua tehnologie cu laser 3D a evidentiat atat noi dovezi ale importantei solstitiului de iarna pentru creatorii pietrelor, cat si 71 de imagini noi care au devenit invizibile pentru ochiul liber din cauza alterarii pietrei de-a lungul timpului, scrie Daily Mail.

Loading...

Aceasta descoperire sugereaza ca mesterii lucratori in piatra au folosit cele mai bune materiale acolo unde razele soarelui urmau sa atinga pietrele, asigurandu-se astfel ca vor straluci in timpul apusului soarelui de solstitiu de iarna, sau la rasaritul din ziua cea mai lunga.

Scanarea cu laser a descoperit si alte sculpturi preistorice, inclusiv 71 de imagini cu capete de securi din Epoca Bronzului, cioplite in cinci din pietrele uriase, numarul total de astfel de sculpturi descoperite la Stonehenge ajungand la 115.

Pentru a gasi aceste imagini sculptate, invizibile pentru ochiul liber, cercetatorii de la English Heritage au analizat 850 de gigabiti de informatie.

Scannerele 3D au fost folosite la inregistrarea micro-topografica a miliarde de puncte de pe suprafata monumentului Stonehenge, alcatuit din 83 de pietre. Analiza detaliata a informatiilor a fost posibila prin eliminarea a 1-3 milimetri din suprafata alterata (de culoare inchisa) a pietrei, fiind obtinute astfel forme de marimi diferite.

Tehnicile variate folosite si munca indelungata confirma nu numai ca monumentul a fost construit cu intentia de a fi aliniat pe axa soarelui la solstitiile de vara si de iarna, dar si ca privelistea din nord-est avea o importanta deosebita.

Cercetatorii sunt de parere ca pietrele erau, evident, menite sa fie accesate din directia nord-est, dinspre vechea alee procesionala, inspre apusul de solstitiu de iarna. Acest lucru arata importanta deosebita a fenomenului astronomic pentru oamenii preistorici, tradusa prin eforturile facute pentru a crea un spectacol de efect pentru cei care veneau din nord-est.

Pietrele din cercul Stonehenge erau decorate doar pe suprafata care putea fi vazuta din afara cercului, mesterii eliminand invelisul de culori maroniu sau gri pentru a expune materialul stralucitor, de culoare alb-gri, dededesubt.

De asemenea, pietrele orientate spre nord-est sunt cele mai mari si mai uniform lucrate, iar varfurile sunt foarte bine finisate in comparatie cu cele din alta parte a Stonehenge-ului.

„Aceasta extraordinara noua dovada nu numai ca sustine importanta aliniamentului solstitial al monumentului Stonehenge, dar reprezinta si o marturie fara echivoc a faptului ca accesul oficial catre pietre era intentionat dinspre nord-est, din susul aleii in directia apusului de solstitiu de iarna”, a spus Clive Ruggles, profesor emerit de arheo-astronomie la Universitatea din Leicester.

Loading...
spre