Acasă Stirile zilei Stiinta DESCOPERIRE INCREDIBILA in timpul lucrarilor la AUTOSTRADA Transilvania: NECROPOLA celtica cu 56...

DESCOPERIRE INCREDIBILA in timpul lucrarilor la AUTOSTRADA Transilvania: NECROPOLA celtica cu 56 de MORMINTE la un metru sub pamant!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Muncitorii care lucrau la Autostrada Transilvania au descoperit la o adancime de un metru sub pamant o necropola celtica de incineratie, cu 56 de morminte, care ar putea data din perioada cuprinsa intre sfarsitul secolului IV i. Hr. si secolul al III-lea i. Hr.

Arheologul Sorin Cocis, seful echipei de cercetare arheologica, a declarat ca mormintele identificate apartin unor luptatori care aveau asupra lor arme – sabii, cutite, fragmente de scut, dar s-au descoperit si bratari din bronz si argint, vase ceramice, precum si urne funerare.

”Odata cu demararea lucrarilor de constructie la Autostrada Transilvania, in acest an, a inceput si cercetarea preventiva in zona Vistea, comuna Garbau, judetul Cluj, unde urmeaza sa fie executat un nod de legatura cu drumul national Cluj-Napoca – Zalau. In urma investigatiei arheologice, desfasurata pe o suprafata de 1,8 hectare, a fost identificata o necropola celtica de incineratie, care cuprinde 56 de morminte cu un bogat inventar. Sunt morminte de luptatori, am descoperit sabii, cutite, fragmente de scut, dar si bratari din bronz si argint, vase ceramice, precum si urne funerare si oase calcinate”, a afirmat arheologul Sorin Cocis.

El a spus ca aceasta este prima astfel de necropola celtica descoperita in judetul Cluj si printre cele mai bogate din Romania. Cronologic, pe baza datelor preliminare, cimitirul poate fi incadrat intre sfarsitul secolului IV i. Hr. si secolul al III-lea i. Hr.

Potrivit acestuia, mormintele au fost descoperite la adancimea de aproximativ un metru sub pamant, iar acestea se extind si in afara zonei afectate de ampriza autostrazii, ”numarul mormintelor fiind cu siguranta mai mare decat cel cunoscut pana acum”.

”Din pacate, nu pot fi recuperare toate mormintele pentru ca zona care ar trebui cercetata este mai mare, ar trebui sa ne extindem cu inca un hectar, dar terenul respectiv nu este expropriat. Ar fi prima necropola celtica integrala din Romania daca s-ar continua cercetarile”, a precizat arheologul clujean.

Sorin Cocis a adaugat ca vestigiile descoperite vor fi restaurate si expuse, ulterior, la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei.

Lucrarile au inceput in 10 septembrie si se vor incheia saptamana viitoare.

Cercetarea arheologica este asigurata de catre o echipa de la Institutul de Arheologie si Istoria Artei, Academia Romana, filiala Cluj-Napoca, din care fac parte Sorin Cocis, Adrian Ursutiu, Vlad Lazarescu, Ferencz Szabolcs, Roxana Elena Stancescu si Cristea Stefana, Muzeul Judetean Arad – Florin Marginean, Victor Sava, si reprezentantii unei firme private.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos