Acasă Stirile zilei Stiinta DESCOPERIRE in Egipt: Arheologii au gasit doua STATUI URIASE ale faraonului AMENHOTEP...

DESCOPERIRE in Egipt: Arheologii au gasit doua STATUI URIASE ale faraonului AMENHOTEP al III-lea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Arheologii au descoperit in situl arheologic Luxor doua statui uriase ale faraonului Amenhotep al III-lea care a domnit peste 35 de ani in Egipt.

Cele doua statui uriase din cuartit rosu au fost descoperite in templul funerar al faraonului, cunoscut si sub denumirea „templul milioanelor de ani”, pe malul vestic al Nilului. Statuile au fost ridicate pe amplasamentele lor originale, potrivit arheologilor.

Acest templu este celebru pentru cei doi colosi ai lui Memnon, vechi de 3.400 de ani, care il reprezinta pe Amenhotep al III-lea, a carui domnie, in secolul al XIV-lea i.e.n., a marcat apogeul civilizatiei din Egiptul Antic.

„Pana in prezent, lumea ii cunostea pe cei doi Colosi ai lui Memnon, dar, incepand de azi, va cunoaste patru colosi ai lui Amenhotep al III-lea”, a declarat arheologul Hourig Sourouzian, care coordoneazaprogramul de conservare a templului.

Colosii lui Memnon, care il prezinta pe faraon asezat, cu mainile pe genunchi, atrag in fiecare an mii de turisti la Luxor, un oras-muzeu de pe malurile Nilului.

Cele doua statui descoperite duminica au suferit distrugeri severe de-a lungul secolelor, cauzate de „fortele distrugatoare ale naturii, precum seisme si irigatii”, a spus Hourig Sourouzian.

Una dintre noile statui, care cantareste 250 de tone, il prezinta pe faraon asezat, cu mainile puse pe genunchi.

Statuia are o inaltime de 11,5 metri, dar avea la origine o inaltime de 13,4 metri si o greutate de 450 de tone, iar faraonul purta o coroana dubla traditionala.

Sub coroana, Amenhotep al III-lea poarta un „nemes”, o coroana cu dungi care lasa libere urechile faraonului. Acesta poarta o tunica plisata si stransa pe talie cu o curea larga.

La piciorul ei drept se afla statuia sotiei sale, Tiyi, care poarta o peruca lunga si o rochie. O statuie a mamei faraonului, care a asigurat regenta pana la urcarea lui pe tron, la varsta de 12 ani, era sculptata langa piciorul sau stang, dar aceasta a disparut, potrivit arheologilor.

Tronul este decorat pe ambele parti cu scene care ilustreaza unificarea dintre Egiptul de Sus cu Egiptul de Jos.

A doua statuie a faraonului, care il prezinta pe acesta in picioare, a fost instalata la intrarea nordica a templului.

Si alte obiecte au fost prezentate duminica, mai ales o rara statuie din alabastru a lui Amenhotep al III-lea, considerata o „piesa unica”, potrivit lui Hourig Sourouzian. Arheologii au descoperit si o statuie a fiicei faraonului, printesa Iset.

Amenhotep al III-lea a urcat pe tronul Egiptului la varsta de 12 ani, in jurul anului 1390 i.e.n. El a mostenit un imperiu care se intindea de la Eufrat pana in Sudan si a domnit peste 35 de ani, inainte ca tronul sa fie mostenit de fiul sau, Amenhotep al IV-lea, cunoscut si sub numele de Akhenaton.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos