Acasă Stirile zilei Stiinta Descoperire impresionanta in vecinatatea Caii Lactee

Descoperire impresionanta in vecinatatea Caii Lactee

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Astronomii britanici au facut o descoperire unica in ultimii 10 ani despre vecinatatea Caii Lactee. Calea Lactee are cativa „vecini” noi: noua galaxii pitice, situate in apropiere de Micul Nor al lui Magellan si Marele Nor al lui Magellan. Descoperirea, care a fost realizata de astronomii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, a fost prezentata pe larg intr-un articol publicat marti in The Astrophysical Journal.
Galaxiile pitice pot sa contina doar cateva mii de stele, pentru cele mai mici dintre aceste formatiuni ceresti, in contextul in care galaxiile precum Calea Lactee contin de obicei cateva sute de miliarde de stele. Cele noua galaxii pitice descoperite recent sunt de aproximativ un milion de ori mai mici decat Calea Lactee si de un miliard de ori mai putin luminoase.
De asemenea, ele ar putea fi „inghitite” de galaxia noastra. Cea mai mica dintre ele orbiteaza in jurul Caii Lactee la o distanta de doar 97.000 de ani-lumina si este pe cale sa fie destramata, din cauza fortei de atractie pe care o exercita galaxia noastra. Celelalte sunt mai indepartate, dar destinul lor pare pecetluit: mai devreme sau mai tarziu si ele vor fi „devorate” de Calea Lactee.
„Descoperirea unui numar atat de mare de «sateliti» intr-o zona atat de mica a cerului este complet neasteptata. Nu ne venea sa credem!”, au declarat autorii studiului. Satisfactia savantilor britanici este intr-adevar pe deplin justificata, deoarece nicio galaxie pitica nu a fost descoperita in ultimii 10 ani.

sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos