Acasă Stirile zilei Stiinta DESCOPERIRE EXCEPTIONALA: Computerele vor putea recunoaste de acum inainte 21 de EXPRESII...

DESCOPERIRE EXCEPTIONALA: Computerele vor putea recunoaste de acum inainte 21 de EXPRESII FACIALE UMANE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Computerele vor putea recunoaste de acum inainte 21 de expresii faciale umane, cercetatorii americani fiind foarte bucurosi pentru aceasta decoperire exceptionala.

Cercetatorii de la Universitatea Ohio au conceput o metoda ce permite computerelor sa detecteze de trei ori mai multe expresii faciale decat in prezent.

„Am mers dincolo de expresiile faciale utilizate pentru simple emotii precum «fericire» si «tristete». Am gasit o mare omogenitate in felul in care oamenii isi misca muschii faciali pentru a exprima 21 de categorii de emotii”, a explicat Alex Martinez, cercetator in stiinte cognitive.

„E uluitor. 21 de emotii sunt exprimate in acelasi fel de aproape toata lumea, cel putin in civilizatia noastra”, a subliniat acelasi expert.

Studiul, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ar putea ajuta la diagnosticarea si tratarea unor afectiuni mintale, precum autismul si sindromul stresului posttraumatic.

Pana in prezent, cercetatorii si-au limitat studiile la recunoasterea a sase emotii elementare: bucurie, tristete, frica, furie, surpriza si dezgust.

Cercetatorii de la Universitatea din Ohio au putut sa extinda acest spectru de emotii recognoscibile dupa ce au fotografiat expresiile avute de 230 de voluntari in fata unor semnale verbale precum „tocmai ati primit vesti bune neasteptate” si „simtiti un miros foarte urat”.

Analiza meticuloasa a celor 5.000 de imagini care au fost obtinute a permis detectarea unor variatii in principalele miscari cunoscute ale muschilor faciali, precum a acelora de la coltul buzelor sau de la extremitatile sprancenelor.

Cercetatorii au studiat datele prin intermediul Facial Action Coding System (FACS), un instrument standard din domeniul analizei limbajului corporal, pentru a identifica similitudinile si diferentele dintre expresiile faciale. Ei au fost astfel in masura sa identifice 21 de emotii – cele sase de baza si „combinatiile de emotii” aferente.

De exemplu, „fericit surprins” era raspunsul unei persoane care a primit o veste buna si neasteptata. In acest caz, cercetatorii au identificat expresiile pentru bucurie (miscarea obrajilor si formarea zambetului) si surpriza (ridicarea ploapelor si deschiderea gurii).

In 93% din cazuri, participantii au reflectat emotia „fericit surprins” printr-o combinatie intre cele doua reactii explicate mai sus.

Sursa: mediafax.ro