Acasă Stirile zilei Stiinta Descoperire esentiala legata de vindecarea ranilor fizice. Ceasul biologic are o mare...

Descoperire esentiala legata de vindecarea ranilor fizice. Ceasul biologic are o mare importanta!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii de la laboratorul de biologie moleculara din Cambridge, Marea Britanie, au descoperit ca ranile fizice provocate in timpul noptii se vindeca mult mai greu decat cele provocate in timpul zilei. Studiul arata practic importanta ceasului biologic in procesul de vindecare si ar putea avea aplicatii pentru interventiile chirurgicale oferind tinte pentru noi tratamente care accelereaza vindecarea.

Lucrarile lor au fost publicate in revista medicala americana „Science Translational Medicine” si sunt primele care arata ca ceasul nostru biologic intern actioneaza asupra celulelor pielii pentru vindecare. Pentru profesorul John O’Neill de la laboratorul Cambridge, acest fenomen „ar putea indica faptul ca organismul uman a evoluat pentru a accelera vindecarea in timpul zilei, o perioada in care riscul de ranire este mult mai mare”. Acest ceas sau ritm circadian regleaza practic toate celulele din corpul uman in cicluri de 24 de ore care determina multe procese biologice, cum ar fi somnul, secretia de hormoni si metabolismul.

Testele de laborator pe celulele pielii umane, fibroblaste si keratinocite – acestea din urma constituind partea superficiala a epidermei -, precum si pe soareci, au aratat ca, in timpul ciclului diurn al ceasului biologic, ranile se vindeca aproape de doua ori mai repede. Acesti cercetatori au descoperit acelasi fenomen in cazul arsurilor la oameni prin analizarea dosarelor medicale a 118 pacienti care au suferit astfel de rani, pacienti provenind de la centrele mari de tratare a arsurilor din Anglia si Tara Galilor.

Astfel, vindecarea arsurilor dureaza in medie cu 60% mai mult daca ele s-au produs noaptea intre orele 20:00 si 08:00. Vindecarea lor a durat 28 de zile, in medie, comparativ cu doar 17 zile in cazul celor care au avut loc in timpul zilei intre orele 08:00 si 20:00, precizeaza autorii studiului. Potrivit acestora, faptul ca celulele pielii se deplaseaza mult mai repede in timpul zilei catre locul ranirii pentru a-l vindeca constituie principalul motiv al vindecarii accelerate. In plus, aceste celule cunosc o activitate crescuta, in cadrul lor, a proteinelor ​​care joaca un rol-cheie in cicatrizare. In fine, colagenul, principala proteina care formeaza structura epidermei, se depune in cantitate mai mare pe parcursul zilei in rana.

sursa: RADOR