Acasă Stirile zilei Stiinta DESCOPERIRE DE SENZATIE a arheologilor romani in Valea Muresului: „O adevarata raritate”!

DESCOPERIRE DE SENZATIE a arheologilor romani in Valea Muresului: „O adevarata raritate”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Arheologii romani au descoperit pe un deal din zona Vatava un akinakes (pumnal), care reprezinta o adevarata raritate si atesta trecerea scitilor prin aceea zona.

„Pe un deal situat intre Vatava si Valea Muresului, unul dintre cele mai inalte, din acea zona se vede foarte bine Valea Muresului de la defileul Deda pana dincolo de Reghin, spre Targu Mures, a fost o descoperire intamplatoare a unui pumnal de lupa specific scitilor, akinakes, o descoperire importanta, pentru ca nu mai avem semnalate alte descoperiri scitice in zona. Cele mai apropiate sunt la Batos si Baita, cum se merge de la Reghin spre Bistrita, si nici nu stim sa fie o locuire scitica in zona. Locul trebuie cercetat, nu aveam atestata inca o locuire, s-ar putea sa fi fost pierdut. Important este ca atesta trecerea scitilor prin acel perimetru”, a declarat arheologul Daniel Cioata.

Potrivit acestuia, pana in prezent, descoperirile arheologice de tip scitic au fost facute in anumite zone din judetul Mures, care sunt altele decat cea in care s-a descoperit pumnalul, si deocamdata nu se stie daca scitii au trecut mai departe de zona delimitata de specialisti.

„Probabil in defileu (Defileul Deda-Toplita, n.r.) nu au intrat, nu cred ca era practicabil in perioada respectiva, dar preferau drumurile de munte, de creasta, decat valea defileului”, a aratat Daniel Cioata.

Akinakes-ul este o spada scurta sau pumnal cu unul ori doua taisuri si cu o garda caracteristica, in forma de inima, folosita de persi, sciti, sarmati, geti etc., iar specialistii in domeniu sustin ca, in ultimele decenii, descoperirea unor asemenea antichitati reprezinta adevarate raritati.

Pe teritoriul judetului Mures au fost facute mai multe descoperiri arheologice constand in obiecte atribuite scitilor, o populatie a carei prezenta s-a semnalat in interiorul arcului carpatic intre secolele VI si V inainte de Hristos.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos