Acasă Politic Deputatul UDMR, Olosz Gergely este acuzat ca a luat MITA de peste...

Deputatul UDMR, Olosz Gergely este acuzat ca a luat MITA de peste 500.000 de euro

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Olosz Gergely, fost presedinte al ANRE in perioada 2007 – 2008, a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, alaturi de patru reprezentanti ai unor firme, pe care i-ar fi ajutat sa obtina contracte oneroase.

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a lui Olosz Gergely pentru trafic de influenta, in forma continuata, se arata intr-un comunicat de presa al DNA, dat joi publicitatii.

Alaturi de deputatul UDMR, au mai fost trimisi in judecata Bircina Ion si Iliescu Costin, reprezentanti ai mai multor societati comerciale, acuzati de asociere in vederea savarsirii infractiunii de cumparare de influenta si

cumparare de influenta, in forma continuata, Stan Catalin, administrator de drept la SC POWER PLUS SRL, acuzat de asociere in vederea savarsirii infractiunii de cumparare de influenta, cumparare de influenta, in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, savarsita in scopul ascunderii comiterii infractiunii de cumparare de influenta, in forma continuata si evaziune fiscala, precum si Badea Ovidiu Ionel, administrator al S.C. BUDIROM SERV SRL, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de asociere in vederea savarsirii infractiunii de cumparare de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii sustin ca, in perioada mai 2010 – februarie 2011, inculpatii Bircina Ion, Iliescu Costin, Stan Catalin si Badea Ovidiu Ionel s-au asociat cu scopul de a cumpara influenta inculpatului Olosz Gergely, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei si fost presedinte al ANRE, in vederea obtinerii de contracte oneroase pentru firmele a caror activitate o coordonau prin asociere.

„In acest context, in perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely, deputat in Parlamentul Romaniei si fost presedinte al ANRE, a pretins, pentru sine si pentru altul, de la inculpatii Bircina Ion, Iliescu Costin si Stan Catalin suma de 516.000 euro, disimulata intr-un contract de consultanta intre SC POWER PLUS SRL (firma controlata de grupul Bircina) si o alta societate comerciala tip off shore. Din suma pretinsa, POWER PLUS SRL a transferat in conturile acestui off shore suma totala de 384.000 euro pe baza unor dispozitii de plata intocmite in fals de inculpatul Stan Catalin”, se arata in comunicatul DNA.

Procurorii mai sustin ca, in perioada septembrie – noiembrie 2010, inculpatul Olosz Gergely a pretins de la aceleasi persoane si a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei.

„In schimbul sumelor de bani mentionate mai sus, inculpatul Olosz Gergely si-a exercitat influenta, respectiv a lasat sa se creada ca are influenta pe langa o persoana cu functie de conducere din cadrul CEZ ROMANIA SA. Traficul de influenta s-a materializat in forma determinarii de catre Olosz Gergely a functionarilor de la CEZ ROMANIA si CEZ DISTRIBUTIE SA sa incheie cu firmele controlate de asocierea Bircina urmatoarele contracte:

– sa execute intocmai si la timp platile din contractul de vanzare – cumparare de energie electrica dintre SC POWER PLUS SRL si SC CEZ VANZARE SA;

– contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ DISTRIBUTIE SA si SC BUDIROM SERV SRL (firma din grupul Bircina),

– contractul de cesiune de creanta dintre SC CEZ DISTRIBUTIE SA si SC BUDIROM SERV SRL, avand ca obiect cesionarea creantei de 30 milioane lei, creanta certa, lichida si exigibila, pe care cedentul o avea impotriva CN CFR SA, derivand din contractele de furnizare de energie electrica pe care cedentul le-a incheiat cu CFR; in plus, urmare a aceleiasi influente, s-a hotarat ca, in a doua etapa, sa se cesioneze si creanta in valoare de 36.204.674 lei catre aceeasi firma (creanta cu acelasi regim ca cel din prima etapa).”

De asemenea, in perioada noiembrie 2010-februarie 2011, inculpatul Olosz Gergely si-a folosit influenta, astfel cum a fost cumparata de grupul Bircina, pe langa o persoana cu functie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru a o determina sa faca anumite acte prin care sa favorizeze interesele comerciale ale grupului Bircina legate de investitii din fonduri europene pe directia Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura. Ca urmare, in aceeasi perioada, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bircina contactarea unor consultanti pe fonduri europene.

La randul sau, in perioada 2010 – 2011, inculpatul Stan Catalin, in calitate de administrator de drept la SC POWER PLUS SRL, a inregistrat in contabilitatea acestei firme, cu titlu de cheltuieli deductibile, sumele transferate in baza contractului de consultanta descris mai sus, consecinta fiind prejudicierea bugetului de stat cu suma de 350.144,96 lei, reprezentand impozit pe profit.

In vederea confiscarii si recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor Olosz Gergely, Bircina Ion, Iliescu Costin si Stan Catalin si a partii responsabile civilmente S.C. POWER PLUS SRL.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos