Acasă Stirile zilei Deficitul comercial al Franţei a crescut an la nivelul record de 69,6...

Deficitul comercial al Franţei a crescut an la nivelul record de 69,6 miliarde euro

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Deficitul comercial al Franţei a crescut anul trecut cu 19,6%, de la 51,5 miliarde de euro în 2010 la 69,6 miliarde de euro, subliniind un declin de competitivitate pe care preşedintele Nicolas Sarkozy vrea să-l combată prin reducerea taxelor plătite de companii pentru angajaţi.

Exporturile au avansat cu 8,6%, la 429 miliarde de euro, au anunţat, marţi, autorităţile franceze, în timp ce importurile s-au majorat cu 12%, la 498 miliarde de euro.

În perspectiva alegerilor prezidenţiale ce urmează să se desfăşoare în mai puţin de trei luni, deficitul comercial a devenit un subiect politic simbolizând declinul Franţei. Sarkozy vrea să crească nivelul TVA pentru a finanţa o reducere a taxelor plătite de de angajatori, despre care afirmă că afectează industria. Contracandidatul său socialist, Francois Hollande, intenţionează în schimb să înfiinţeze o bancă de stat pentru investiţii, care să finanţeze cercetarea şi dezvoltarea, potrivit Bloomberg.

„Deficitul comerial al Franţei s-a înrăutăţit timp de un deceniu şi este vorba în mod clar de competitivitate”, a declarat economistul Societe Generale Michel Martinez.

Franţa a avut deficit comercial în fiecare an începând din 2002.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Comerţului, în perioada 2000-2010, exporturile Germaniei au urcat cu 126%, în timp ce Franţa, cu un avans de 50%, a fost depăşită chiar şi de Italia, care şi-a majorat livrările la extern cu 72%. sursa: Mediafax