Acasă Politic DECLARATIE care ne baga in sperieti: „ROMANIA este vazuta ca o TINTA...

DECLARATIE care ne baga in sperieti: „ROMANIA este vazuta ca o TINTA SIGURA pentru RUSIA!”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania este vazuta ca o tinta sigura pentru Rusia, precizand ca asteapta la summitul NATO consolidarea flancului estic.

Intrebat daca premierul britanic, David Cameron, avea in vedere un risc imediat atunci cand a spus ca Rusia poate destabiliza Romania, presedintele Traian Basescu a spus ca acesta s-a referit la un risc in timp.

„Nu cred ca are perspectiva unui risc imediat, ci a unui risc in timp. Suntem vazuti (…) ca o potentiala tinta pentru Federatia Rusa, si aici, nu va ascund, a fost optiunea mea sa le atrag atentia ca Romania este intr-o zona de risc”, a declarat Traian Basescu, la B1 TV.

Presedintele a spus ca l-a bucurat reactia premierului Cameron, pe care ar vrea s-o vada materializata „in deciziile pe care le vom lua in septembrie la summit-ul NATO, din Tara Galilor”.

Traian Basescu a precizat ca Romania sutine „consolidarea flancului estic ca element de descurajare”.

Intrebat ce inseamna consolidarea flancului estic, seful statului a spus ca „poate insemna foarte multe”, dar „cel mai important lucru ar fi amplasarea logistii, depozite de munitii, de armanent pentru ca trupele vor veni imediat, nu trebuie sa doarma aici zi si noapte sa-mi creeze disconfort”.

Totodata, Basescu a spus ca aceasta consolidare poate aduce si „ceva venituri”.

In ceea ce priveste nivelul 3 de sanctiuni aplicat recent de UE Rusiei, presedintele a declarat ca este „multumit”, intrucat Rusiei i se inchide accesul pe pietele de capital pentru finantare proprie, bancile rusesti incep sa nu mai aiba acces pe pietele de capital, iar sectorul apararii si cel energetic incep sa aiba probleme.

In ceea ce priveste o posibila „amenintare cu gazul rusesc la iarna”, Traian Basescu a spus ca nu crede acest lucru deoarece rusii „pierd enorm”.

„Daca se inchide si importul de gaze, cu ce-si tine Putin armata?”, s-a intrebat retoric seful statului.

Uniunea Europeana si Statele Unite sunt nevoite sa adopte o pozitie ferma impotriva Rusiei pe fondul crizei din Ucraina pentru ca, in caz contrar, in viitor Moscova ar putea destabiliza state UE precum Romania, a afirmat, pe 30 iulie, premierul Marii Britanii, David Cameron.

Intrebat, in cadrul unei conferinte de presa organizate in Warrington, ce poate face Guvernul britanic pentru a stopa actiunile Rusiei si a sustine Ucraina, David Cameron a raspuns facand o comparatie cu atitudinea Germaniei inainte de cele doua razboaie mondiale.

„Cred ca trebuie sa fie foarte clar ce se intampla pe continentul nostru. Anul acesta comemoram 100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial, iar acel razboi a fost despre dreptul unei tari mici precum Belgia de a nu fi calcata in picioare de vecini. Am fost nevoiti sa invatam aceasta lectie din nou in al II-lea Razboi Mondial, cand acelasi lucru s-a intamplat Poloniei, Cehoslovaciei si altor tari. In acest fel vedem Europa acum”, a explicat David Cameron, conform publicatiei The Daily Telegraph.

Ucraina este un stat recunoscut de Natiunile Unite si „are dreptul sa nu isi simta amenintata integritatea teritoriala de catre Rusia. Dar iata ca acest lucru se intampla. Nu am niciun dubiu ca este vorba de fonduri ruse, de oameni din Rusia, de armament rusesc trimis in Ucraina pentru a ajuta separatistii care lupta cu Guvernul ucrainean. Am vazut rezultatul tragic al acestei situatii prin doborarea Cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines. Nu putem fi suta la suta siguri ca a fost un atac al separatistilor comis cu armament rusesc, dar aceasta pare a fi cea mai plauzibila explicatie”, a afirmat Cameron.

„Am vazut aceste pierderi ingrozitoare de vieti omenesti si a trebuit sa ne intrebam – ce putem face in plus? Nu avem de gand sa lansam un razboi european, nu avem de gand sa trimitem flota in Marea Neagra, nu dorim o confruntare militara, dar trebuie sa utilizam puterea economica pe care o avem”, a adaugat premierul britanic.

„Uniunea Europeana si Statele Unite trebuie sa arate Rusiei ca ceea ce face este inacceptabil – inacceptabil pentru Ucraina. De asemenea, este inacceptabil pentru ca, daca am sta de o parte fara a face nimic, maine ar destabiliza tarile baltice, ar destabiliza Romania, vecinii Rusiei ar incepe sa simta presiunile actiunilor presedintelui rus Vladimir Putin”, a continuat Cameron.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentCredinciosii sarbatoresc astazi SCHIMBAREA LA FATA A DOMNULUI! Ce nu este bine sa facem in aceasta zi!
Articolul următorTUNELUL IUBIRII din Romania, inclus intre „COMORILE ASCUNSE” ale Europei! VIDEO