Acasă Stirile zilei Declaratia infricosatoare a lui George Maior: Suntem intr-un razboi inteligent si modern...

Declaratia infricosatoare a lui George Maior: Suntem intr-un razboi inteligent si modern care merge dincolo de necesitatile traditionale!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fostul director SRI George Maior a declarat pentru Financial Times, pledand pentru o noua strategie de securitate a UE si NATO, ca statele din Europa si spatiul euroatlantic se afla de mult timp intr-un razboi cibernetic cu Rusia dar care a atins apogeul acum.

„Este vorba de un razboi inteligent si modern care merge dincolo de necesitatile traditionale in materie de informatii privind intentiile tarilor inamice, care, din punctul de vedere al presedintelui rus Vladimir Putin, se refera la orice tara care se opune ambitiilor sale expansioniste”, explica George Maior in FT, citat de mediafax.ro.

Rusia a intensificat razboiul informational contra Occidentului, prin atacuri cibernetice si actiuni de propaganda care vizeaza numeroase tari, inclusiv Romania, afirma.

„Dupa cum au aratat dezvaluirile despre atacurile cibernetice lansate in toamna anului trecut asupra Statelor Unite, Rusia este angajata intr-un intens razboi informational impotriva Occidentului. Alte tinte ale atacurilor cibernetice ruse au inclus Germania, Estonia, Romania, Ucraina si Georgia. Asa cum declara recent in Senatul SUA James Clapper, directorul serviciilor de informatii americane, amenintarea rusa este «mai grava decat se estima initial». Capacitatea hackerilor rusi de a accesa retelele informatice ale Departamentului de Stat si Casei Albe trebuie sa fie un semnal de alarma. Statele Unite si NATO trebuie sa raspunda acestor actiuni prin dezvoltarea unor sisteme mai eficiente de contracarare a acestei amenintari”, afirma George Maior intr-un articol de opinie cu titlul „Razboiul tacut al Rusiei impotriva Occidentului”, publicat miercuri seara pe blogul ziarului britanic Financial Times.

„Obiectivele tactice ale razboiului cibernetic rus variaza in functie de circumstante. Ca si in cazul atacurilor cibernetice care au vizat SUA anul trecut, actiunile similare lansate impotriva Romaniei si altor tinte NATO in 2013 au avut rolul accesarii informatiilor clasificate. Serviciul Roman de Informatii a reusit sa detecteze si sa blocheze aceste atacuri. (…) In alte cazuri, scopul a fost propagandistic. Un atac impotriva site-urilor guvernamentale din Germania, anul acesta, a fost revendicat de un grup care se autonumeste CyberBerkut, fiind un act de riposta fata de sustinerea acordata de Germania Ucrainei”, subliniaza Maior.

Potrivit fostului director SRI, operatiunile cibernetice ale Rusiei sunt doar o parte dintr-un „spectru mult mai larg de masuri active” impotriva tarilor occidentale, care includ „finantarea unor partide politice”, „crearea unor bloguri si site-uri proruse”, „manipularea in retelele online de socializare” si „folosirea unor agenti de influenta”. „Toate aceste actiuni au obiectivul comun de a contracara presupusii inamici ai Rusiei prin propagarea disensiunilor si dezinformare”, argumenteaza Maior.

„In pofida numeroaselor atacuri informatice impotriva Statelor Unite si Europei, tintele primare ale Rusiei raman cele situate cel mai aproape de frontiere. Din acest punct de vedere, strategia lui Putin este evidenta: subminarea si destabilizarea guvernelor alese democratic in tarile vecine, cu scopul obtinerii de castiguri politice, economice si a influentei strategice. Generand sustinere interna, in aceste tari, pentru politicile Rusiei, prin intermediul elitelor politice si culturale si a institutiilor media, Putin spera sa reconstruiasca o sfera de influenta europeana si sa exercite control in decizii de importanta strategica pentru Rusia. Aceste tactici, la fel ca si razboiul informational propriu-zis, nu sunt noi, dar utilizarea lor a atins acum un nivel de intensitate nemaiintalnit de la momentul maxim al Razboiului Rece”, subliniaza George Maior, notand ca acest proces a inceput in anii 2000, in contextul relansarii graduale a complexului militar si de spionaj rus sub coordonarea lui Vladimir Putin, fost ofiter KGB si fost director al FSB.

„Statele Unite si numeroase tari europene (in principal Marea Britanie, dar si Polonia si Romania) au avertizat asupra consecintelor operatiunilor agresive de informatii ale Rusiei”, aminteste Maior, subliniind ca a venit vremea ca Europa si NATO sa treaca la masuri mai puternice de contracarare a actiunilor ruse.

„Aceasta situatie nu se poate prelungi. A venit timpul ca Europa si NATO sa adopte actiuni mai ferme. Este necesara o reactie robusta si coerenta fata de razboiul tacit al Rusiei, prin contracararea si neutralizarea activitatilor de spionaj ruse in statele membre. Acest lucru necesita mai multa vointa politica, dar si resurse suplimentare si instrumente mai eficiente – inclusiv modalitati legale adecvate pentru protejarea securitatii si libertatilor din Europa. Serviciul Roman de Informatii joaca deja un rol activ in contracararea acestei amenintari, oferind ajutor unor aliati regionali precum Ucraina in sensul modernizarii capabilitatilor cibernetice si pentru monitorizarea infiltrarilor serviciilor ruse in sectoare esentiale de activitate”, recomanda George Maior, propunand si activitati colective suplimentare la nivelul Uniunii Europene si NATO.

„Cooperarea in cadrul UE si NATO trebuie intensificata pentru a se putea raspunde amplorii provocarilor existente. (…). Occidentul are nevoie urgent de o noua strategie de contrainformatii care sa constientizeze caracterul amenintarii si sa aiba abilitatea de a readuce Rusia la respectarea reglementarilor internationale si a normelor diplomatice specifice secolului 21”, concluzioneaza George Maior, care a fost director al SRI in perioada octombrie 2006 – ianuarie 2015.