Acasă Utile De unde venea geniul lui Steve Jobs! Cum isi antrena mintea sa...

De unde venea geniul lui Steve Jobs! Cum isi antrena mintea sa mearga brici?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pasul 1 :
Aseaza-te in pozitia floare de lotus, intr-un loc izolat si linistit. Incearca s-o faci pe o salteluta subtire pentru a evita durerile de spate. Incepe sa respiri adanc.

Pasul 2 :
Inchide ochii si asculta-ti gandurile care iti vin in minte legate de serviciu, casa, televizor… toate acestea nu sunt decat o banala discutie cu tine insuti, asa numita „minte de maimuta” (budistii sustin ca mintea e ca o maimuta care sare frenetic dintr-o parte in alta, dar nu o maimuta oarecare, ci una beata si muscata de scorpion ; la fel si mintea noastra este coplesita adesea de tot felul de ganduri care zboara aparent necontrolat de la un subiect la altul, de la trecut la viitor si pare ca nu ne putem gasi acea pace interioara atat de mult ravnita). Nu incerca s-o opresti, cel putin nu acum. Limiteaza-te in a observa cum mintea ta trece de la un gand la altul. Repeta acest exercitiu 5 minute pe zi timp de o saptamana.

Pasul 3 :
Fara a incerca sa domolesti sau sa opresti cursul gandurilor, incearca sa-ti indrepti atentia spre „mintea de bou”, adica spre acea parte a mintii tale care gandeste incet si in liniste. „Mintea de bou” observa doar lumea care o inconjoara. N-o judeca, nu cauta sa-i gaseasca semnificatii, doar vede, asculta si simte. Majoritatea oamenilor nici nu-i banuiesc existenta, desi cuiva i se poate revela intr-un moment dureros, cand „mintea de maimuta” se vede obligata sa taca. Chiar cand suntem complet la dispozitia „mintii noastre de maimuta”, la ordinele ei („acum”, fa-o”), cu sariturile ei, „mintea de bou” isi vede mai departe de munca sa linistita, rabdatoare si minutioasa.

Pasul 4 :
Pe masura ce incepi de devii constient de „mintea ta de bou”, cere-i sa-si mai domoleasca acel „du-te-vino” al „mintii de maimuta”. Pe Jeffrey James, de exemplu, il ajuta urmatoarea tehnica: isi imagina un bou care mergea linistit pe un drum si maimuta, ca prin farmec, a adormit. Sa nu te simti prost daca, din cand in cand, maimuta din mintea ta se trezeste; asa sunt maimutele. Vei descoperi ca din ce in ce mai des, maimuta se odihneste, in loc sa sara de nebuna prin mintea ta.

Pasul 5 :
Dupa ce ti-ai linistit „mintea de maimuta”, mentine-ti atentia concentrata pe „mintea de bou” si respiratia ti se va incetini. Vei simti pe piele atingerea aerului. S-ar putea sa simti cum iti curge sangele prin vene. Daca deschizi ochii, vei vedea ca lumea din jurul tau ti se va parea putin diferita, noua si cam ciudata. Vei vedea, de exemplu, ca fereastra nu e mai mult decat un patrat plin de lumina, nu ceva ce se cere deschis sau inchis, reparat sau spalat. Pur si simplu exista aici si acum. Ca tu insuti, aici si acum.

Pasul 6:
Pentru a ajunge in acest stadiu, vei avea nevoie de ceva timp. Dar daca ai facut totul corect, nu vei simti trecerea timpului care s-a scurs din momentul in care ai inceput si pana acum. Incet, incet, zi dupa zi, vei mari durata meditatiei si chiar daca ti se pare uimitor faptul ca nu conteaza cat dureaza, nu vei mai simti trecerea timpului. Poti sa te convingi de asta cu un cronometru.

Practica obisnuita a meditatiei cu subiectul pe deplin constient are trei mari avantaje:

1. Te scapa de stres. Chiar daca te lovesti de greutati, cel mai probabil este ca niciodata nu se vor transforma in mari preocupari.

2. Insomnia va fi ceva de domeniul trecutului: Jeffrey James este martor ca datorita practicii regulate a meditatiei are nevoie doar de 2 sau 3 secunde pentru a adormi profund.

3. Vei incepe sa gandesti cu mai multa claritate si sa apreciezi cu mai mare exactitate ce se intampla in viata ta.