Acasă World De unde mostenesc copiii inteligenta? Raspunsul nu o sa le placa barbatilor!

De unde mostenesc copiii inteligenta? Raspunsul nu o sa le placa barbatilor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cu totii stim ca inteligenta are o componenta ereditara, dar pana de curand credeam ca aceasta se transmite in mod egal de la ambii parinti. Conform cercetatorilor, femeile transmit genele de inteligenta copiilor, deoarece acestea au dublu cromozom X, in timp ce barbatii au doar unul.

Cromozomul X are un rol important in procesul de determinare a sexului, dar si la dezvoltarea centrului gandirii din creier, scrie independent.co.uk.

Oamenii de stiinta cred ca genele responsabile de functiile cognitive avansate, care ar putea fi mostenite de la tata, sunt dezactivate in mod automat. Numite „gene conditionate“,acestea functioneaza numai daca provin de la mama.

Studiile de laborator, la care au fost folositi soareci modificati genetic, au constatat ca cei cu o doza suplimentara de gene materne dezvolta capete si creiere mai mari, dar corpuri mici, iar cei cu o doza suplimentara de gene paterne au creiere mici si organisme mari.

Celulele cu gene paterne acumulate in parti ale sistemului limbic infuenteaza functii, cum ar fi sexul, apetitul pentru anumite alimente sau gradul de agresiune. insa, acestea nu isi pun amprenta pe cele mai avansate functii cognitive responsabile de rationament, gandire, limbaj sau abilitati de planificare. Gandindu-se ca teoria nu este valabila si in cazul oamenilor, cercetatorii din Glasgow au realizat un nou studiu pe subiecti umani. Ei au descoperit ca rezultatele din studiul pe soareci coincid si in cazul oamenilor, dupa ce au analizat 12.686 de tineri cu varste cuprinse intre 14 si 22 de ani.

In ciuda faptului ca au fost luati in considerare mai multi factori, de la educatia participantilor la nationalitatea si statutul socio-economic, echipa de cercetatori a primit acelasi raspuns: cel mai bun predictor al inteligentei copiilor este IQ-ul mamei. Oamenii de stiinta subliniaza ca genetica nu este singurul factor determinant al IQ-ului, fiind responsabil pentru doar 40 – 60 % din inteligenta, o mare influenta avand-o si mediul in care individul se dezvolta.

Cercetatorii de la Universitatea din Washington au constatat ca legatura emotionala dintre mama si copil este cruciala in dezvoltarea anumitor parti ale creierului. Ei au analizat timp de sapte ani legatura dintre mame si copii, descoperind ca in functie de sustinerea emotionala primita, cei mici au obtinut cu 13% rezultate mai bune privind memoria, abilitatile de invatare si raspunsul la stres, scrie adevarul.

O legatura puternica dintre copil si mama ii da acestuia un sentiment de securitate, care ii permite sa exploreze lumea, si increderea de a rezolva problemele care apar. Cercetatorii au subliniat faptul ca o intreaga gama de gene determinata alte trasaturi, cum ar fi intuitia si emotiile, care pot fi mostenite de la tata. Acestea fiind, de asemenea, cheia pentru deblocarea potentialului inteligentei, asa ca ambii parinti pot considera ca isi aduc aportul asupra inteligentei copiilor.