Majoritatea copiilor care ajung sa se inroleze in trupele de lupta ale Statului Islamic sunt rapiti si fortati sa se alature cauzei teroristilor. Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, intr-un singur caz 600 de elevi kurzi au fost rapiti cand se intorceau de la examenele sustinute in Alep. Ulterior, dupa ce copiii au primit „educatie” islamica, au fost filmati in timp ce executau ostatici prin decapitare sau isi dadeau viata in atacuri sinucigase.

 

O alta organizatie, Human Rights Watch (HRW), a aflat ca soldatii-copii sunt platiti cu 100 de dolari pe luna, circa jumatate din leafa unui luptator adult in slujba Statului Islamic. Cel mai adesea, insa, copiii provin din imprejurimile sarace ale Ankarei, din Turcia. O adevarata pepiniera e in Hacibayram.

In noiembrie 2014, Statul Islamic a postat pe Internet o inregistrare in care arata „cei mai noi frati din Kazahstan”. In clip apareau zeci de copii zambitori, fii ai luptatorilor din aceasta tara, care urcau intr-un autobuz pentru a ajunge intr-o tabara unde erau formati „mujahedinii de maine” (Combatanti incadrati in unitati paramilitare care lupta impotriva dusmanilor islamului – n. red.).

 

„Noi ne-am petrecut copilaria departe de aceasta binecuvantare”, explica unul dintre profesorii acestor copii-luptatori. „Noi am fost crescuti in spiritul ateismului. Cei care nu au credinta ne-au otravit mintile. Copiii nostri sunt fericiti. Traiesc in umbra Coranului”, a mai spus acesta.

Un alt profesor este vazut in inregistrare supraveghindu-i pe soldatii ajunsi la pubertate, imbracati in uniforme. „Au terminat lectiile despre Coran si cele de limba araba. Acum vor fi instruiti din punct de vedere militar”, a mai spus acesta. Ulterior, un copil-soldat este chestionat, la finele zilei de instructie. Este intrebat ce va fi in viata, iar acesta raspunde prompt, privind inspre camera: „Voi fi cel care te sacrifica. Voi fi un mujahedin, cu voia lui Allah”. Ulterior, in inregistrare apare un alt copil, de 10 ani, care executa doi prizonieri.

Un raport ONU despre crimele de razboi din Siria arata ca acesti copii sunt indoctrinati pentru a se asigura „loialitatea pe termen lung” si pentru ca luptatorii sa vada violenta ca pe un stil de viata.

Statul Islamic isi urmareste metodic planul, „educatia” copiilor fiind un punct crucial in agenda. Copiii sunt folositi ca scuturi umane, kamikaze, lunetisti si donatori de sange. Pana acum, conform Human Rights Watch (HRW), sute de „non-civili” de sex masculin au murit in lupta.

Statul Islamic controleaza cu mare vigilenta educatia copiilor din zonele pe care le detine. Potrivit unui profesor din Raqqa, Statul Islamic considera ca filsofia, stiintele, istoria, artele si sportul sunt „incompatibile cu islamul”.

E vorba despre o „intreaga organizare”, explica sociologul Erving Goffman, care aminteste de un alt experiment din anii ’70, in Cambodgia, cand Pol Pot incerca sa creeze utopia numita Kampuchea. Metodele folosite atunci nu erau diferite de cele utilizate in prezent de Statul Islamic. Se dorea crearea unei noi societati, necontaminata de ideile si ideologiile din afara. Copiii erau atat victime, cat si instrumente de propagare a terorii. Cei care s-au pus deja in slujba Statului Islamic nici nu mai vorbesc despre tarile de origine, ei identificandu-se ca cetateni ai Statului Islamic.

sursa: ziare.com, foto: theguardian.co.uk

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.