Acasă Stirile zilei Social De ce va fi filmat examenul pentru permisul auto! Vezi explicatiile oficialiilor!

De ce va fi filmat examenul pentru permisul auto! Vezi explicatiile oficialiilor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministerul de Interne a supus dezbaterii publice un proiect de modificare a Codului Rutier care prevede instalarea de sisteme de supraveghere audio-video la bordul masinilor folosite pentru examenul auto.

Mihai Enache, purtator de cuvant al Directiei Regim Permise de Conducere, a precizat ca imaginile astfel obtinute vor putea fi verificate timp de un an de zile.

Masinile vor fi dotate cu un sistem audio-video care va permite inregistrarea conversatiilor dintre politistul examinator si candidat, precum si ceea ce face cel ce aspira la permisul auto.

Astfel, este limitata posibilitatea spagii in acest caz, dar acest nu este singurul obiectiv al autoritatilor.

„Masura nu este in primul rand pentru eliminarea spagii, cat pentru a fi asigurata legalitatea examenului pentru permisul auto”, a declarat Mihai Enache.

Un alt avantaj ar fi cel ca un candidat respins poate contesta decizia, iar probele audio-video vor ajuta la solutionarea corecta a contestatiei.

Imaginile vor fi stocate timp de un an, iar accesul la ele il vor putea avea doar institutiile cu competente in acest domeniu.

„Noi propunem ca aceste materiale sa se studieze de catre serviciul public comunitar judetean care organizeaza examenul de obtinere a permisului de conducere pentru cel mult un an de la data examenului”, a mai spus Enache.

Un sistem similar va fi instalat si pentru motociclete, dar menirea sa principala este stabilirea unei cai mai usoare de comunicatie intre candidat si politistul examinator, aflat intr-un autoturism.

Alte modificari ale Codului Rutier propuse de catre Ministerul de Interne sunt cresterea perioadei de suspendare a permisului pana la 4 luni si cresterea cuantumului amenzilor pentru exces de viteza si neacordarea de prioritate pentru pietoni.

Sursa: rtv.net