Acasă Timp liber Spiritualitate De ce trebuie sa practicam meditatia

De ce trebuie sa practicam meditatia

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cu totii am auzit de cuvantul „meditatie” de nenumarate ori. Fie ca e meditatie spirituala (mindfulness), zen sau kundalini (respiratia e importanta, iar pozitia conteaza mai putin).

Meditatia a devenit un adevarat hobby fenomen, fiind adoptata de foarte multe persoane cunoscute, de la actori de Hollywood si top modele pana la compozitori si comici stand-up. Cameron Diaz, Gisele Bündchen, Daniel Negreanu si Russell Brand sunt doar cateva picaturi in oceanul tot mai mare de fani ai meditatiei.

Pentru marea majoritate e doar un cuvant. Pentru unii e o activitate foarte benefica si asta din mai multe puncte de vedere.

In general, primul lucru pe care-l auzim despre meditatie e ca relaxeaza. Desi afirmatia e adevarata, exista beneficii colaterale care vin o data cu aceasta relaxare. Un astfel de beneficiu e reprezentat de un sistem imun puternic. Stress-ul si anxietatea nu sunt tocmai bune pentru sistemul nostru imun, mai ales iarna. Asadar daca ne cream un program regulat de meditatie, asta ne va ajuta sa reducem cantitatea substantelor din corp, asociate cu stress si anxietate.

Un alt motiv pentru a practica meditatia e acceptarea de sine. Cand meditam, devenim mai constienti si mai capabili sa ne controlam gandurile. Devenim simpli observatori ai gandurile noastre si atat. Nu le judecam si nu incercam sa le gasim sensul si originea. Asta ne ajuta sa fim stapanii propriului dialog intern si in acelasi timp, devenim observatori mai buni al caruselului de ganduri si senzatii, fara a le judeca sau a le gasi neaparat un sens.

Increderea de sine e un alt capitol ce poate fi rescris cu ajutorul meditatiei. Increderea de sine isi are baza pe istorioarele pe care le avem despre noi, povestile pe care ni le spunem, fie constient sau inconstient. Principiul e acelasi ca mai sus. Exact cum meditatia ne ajuta sa ne acceptam mai usor, la fel ne poate ajuta la consolidarea stimei de sine. De fiecare data cand in timpul sesiunii de meditatie apar ganduri sau emotii negative pe care le avem in legatura cu noi insine, putem practica observarea lor… si atat. In timp, asta ne va face mai capabili sa controlam dialogul intern negativ si in afara sesiunilor de meditatie.

Meditatia, in esenta, inseamna exersarea concentrarii. Cand invatam sa ne focusam pe respiratia noastra, sa observam cand gandurile noastre ne duc in directia gresita si apoi sa revenim la respiratia constienta, aceste lucruri sunt transferabile oricarei situatii. Datorita meditatiei regulate, ne obisnuim cu o stare mai adanca si mai lunga de concentrare, ceea ce ne face mai eficace in general, revenind mai repede ‘la realitate’ si avand reverii mai rare.

Si apropo de domeniul viselor, meditatia regulata poate regenera materia cenusie. Cercetatorii de la Harvard au condus un experiment de opt saptamani la Spitalul General din Massachusetts (MGH). Au fost monitorizati saisprezece participanti, care au practicat starea meditativa jumatate de ora pe zi, uneori ascultand inregistrari audio cu meditatie ghidata sau alteori observandu-si senzatiile, emotiile si gandurile fara a le judeca.

Cercetatorii sperau la rezultate asemanatoare obtinute in studii precedente. Si chiar asa a fost. In timpul sesiunilor meditative, au fost activate aceleasi zone cerebrale ca si in experimentele precedente, avand ca efect marirea densitatii materiei cenusii din hipocamp, zona cerebrala care face posibila invatarea si memoria, Si de asemenea au fost imbunatatite performantele zonelor asociate cu introspectie si compasiune.

Dap! Meditatia e misto! Nenumarate studii irefutabile, beneficii cam tot atatea. Incercati. Aveti doar de castigat.