Acasă Stirile zilei De ce trebuie sa faci farsele de ZIUA PACALELILOR pana la pranz!...

De ce trebuie sa faci farsele de ZIUA PACALELILOR pana la pranz! Vezi povestea acestui obicei! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ziua pacalelilor a luat nastere in apusul Europei, la jumatatea secolului al XVI-lea, teorie care sustine ca originea zilei de 1 aprilie are legatura cu schimbarea calendarului gregorian.

In vechiul calendar gregorian, ziua Anului Nou era sarbatorita la 1 aprilie, in loc de 1 ianuarie. Dupa schimbarea calendarului gregorian, in anul 1582, in timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut initial probleme de a se obisnui cu sarbatorirea noului an pe 1 ianuarie. Un timp, s-a mentinut obiceiul ca la 1 aprilie sa se trimita prietenilor apropiati si rudelor, felicitari de Anul Nou. Pe masura trecerii timpului, felicitarile au inceput sa fie considerate farse, fiind insotite adeseori de cadouri hazlii.

In Franta, pacalitii au fost numiti ”Poisson d’Avril” (”peste de aprilie”), datorita faptului ca in luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele paraseste semnul zodiacal al „Pestilor” sau legat de obiceiul de a prinde o hartie in forma de peste, pe spatele cuiva. Si in Germania, prima zi a lunii aprilie este considerata o zi a farselor nevinovate. In Spania, celor pacaliti in aceasta zi li se atribuie epitetul de „natarai”. Englezii au inceput sa sarbatoreasca ”April Fools Day” (Ziua nebunilor, a pacalelilor) abia prin secolul al XVIII-lea, dupa ce au importat-o de la germani, cu un veac mai devreme. In Scotia, 1 aprilie este considerata „ziua cucului” (”cuckoo” sau ”gowk”), aceasta pasare fiind prima care vesteste inceputul primaverii; japonezii considera aceasta zi ca „ziua papusilor”, sau ziua bucuriei celor mici, carora le ofera in dar papusi. Americanii, care nu pierd nici ei un prilej bun sa se amuze, au denumit prima zi a lui aprilie tot ”April Fools Day”, iar cea mai raspandita gluma este legatul sireturilor sau inlocuirea zaharului cu sare.

La romani, Ziua pacalelilor s-a impamantenit prin secolul al XIX-lea. Traditia spune ca pacalelile trebuie facute pana la ora pranzului. Cele care trec de ora 12 vor aduce ghinion pacaliciului. Cei care nu tolereaza sau nu gusta cu umor farsele vor avea si ei ghinion. Se mai spune ca atunci cand o fata frumoasa reuseste sa pacaleasca un baiat, acela trebuie sa o ia de nevasta sau macar sa fie prietenul ei. Sa te casatoresti la 1 aprilie nu e foarte indicat: barbatul insurat in aceasta zi va fi sub papucul nevestei pana la sfarsitul vietii. Copiii nascuti la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar este bine sa se fereasca de jocurile de noroc, care le pot ruina viata.

Vezi VIDEO AICI! 

Sursa: rtv.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos