Codrut Seres a primit 4 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiuni de complicitate la abuz in serviciu si a fost achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat. In plus, lui Seres i s-a interzis pe o durata de 2 ani exercitarea unor drepturi civile, printre care si cea de a fi ales intr-o functie publica.

In acelasi dosar au fost condamnati membrii din fosta sau actuala conducere a Hidroelectrica: Eugen Pena (director general) — 5 ani inchisoare cu executare; Traian Oprea (director general) — 5 ani cu executare; Nicolae Opris (sef serviciu) — 4 ani cu executare; George Asan (director Directia furnizare) — 4 ani cu executare; Victoria Geormaneanu (director economic) — 4 ani inchisoare cu suspendare si Iosif Georgeta (director economic) — 4 ani cu suspendare.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Fostul ministru al Economiei Codrut Seres si cei sase membri din fosta conducere de la Hidroelectrica au fost trimiti in judecata de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011.

Procurorii sustin ca Eugen Pena a initiat si a constituit o asociere infractionala, impreuna cu ceilalti inculpati si, in virtutea functiilor de conducere detinute in cadrul SC Hidroelectrica SA, au desfasurat activitati care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societatii si bugetului consolidat al statului.

In sarcina inculpatilor se retine ca, in cursul anului 2003, in contextul aparitiei fenomenului de seceta hidrologica pentru fluviul Dunarea si a prognozelor meteorologice privind situatia hidrologica pe raurile interioare, nu au invocat clauza de forta majora inserata in contractele de furnizare a energiei electrice, pana la normalizarea regimului hidrologic, si nici nu au luat masuri in vederea renegocierii preturilor, cu consecinta inregistrarii unei pierderi financiare considerabile de catre SC Hidroelectrica SA.

Totodata, in perioada 2002 — 2003, inculpatii au dispus cumpararea de energie electrica de la SC Termoelectrica SA la preturi mari si au revandut energia electrica catre furnizorii licentiati si consumatorii eligibili la preturi mult diminuate fata de preturile stipulate in contractele incheiate cu acestia.

In sarcina lui Codrut Seres se retine ca, in calitate de ministru al Economiei si Comertului, a sprijinit gruparea constituita la nivelul conducerii SC Hidroelectrica SA, prin nedenuntarea si omisiunea sesizarii organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunostinta prin natura functiei detinute, a dispus efectuarea de modificari asupra materialul realizat de Corpul de Control si nu a luat masurile care se impuneau pentru ca activitatea Hidroelectrica sa se deruleze in mod legal.

Procurorii sustin ca activitatea gruparii a pus in pericol Sistemul Energetic National si a cauzat un prejudiciu de aproximativ 165 milioane de dolari.

Loading...

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your name here
Please enter your comment!