Acasă World De ce Occidentul va abandona Crimeea pe mana lui Putin

De ce Occidentul va abandona Crimeea pe mana lui Putin

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Criza ucraineana risca sa conduca la o solutie dureroasa, cu care Occidentul nu este de acord, dar pe care ar putea sa fie nevoit sa o accepte, si anume sa abandoneze Crimeea pe mana lui Vladimir Putin pentru a salva independenta Ucrainei.

Aceasta impartire intre marile puteri necesita ca anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea sa satisfaca ambitia presedintelui rus de a ramane in Istorie ca cel care a restaurat puterea Rusiei, afectata de prabusirea fostei Uniuni Sovietice, transmite Mediafax.

O asemenea strategie ar putea sa-i aduca critici presedintelui american Barack Obama si sa displaca fostilor sateliti ai fostei URSS din Europa de Est, care se tem pentru securitatea lor.

Niciuna dintre marile puteri nu pare pregatita sa infrunte Rusia pentru a apara Crimeea, o regiune pe care liderul sovietic Nikita Hrusciov a desprins-o din Rusia in 1954 si a „dat-o” Ucrainei, in cadrul URSS.
In acelasi timp, occidentalii ar vrea sa vada Ucraina iesind din zona de influenta a Moscovei, avand astfel o tara prietena la frontiera cu Rusia.

„Occidentul poate sa decida sa se uite in alta parte si sa se faca ca nu vede ocuparea (Crimeei), dar doar daca Putin recunoaste Guvernul ucrainean actual”, apreciaza profesorul Alexander Motyl de la Universitatea Rutgers din Newark, in New Jersey.

„El ar trebui sa furnizeze garantii foarte explicite Occidentului”, adauga acest expert in Ucraina.

„Din nefericire, nimic din discursul sau actiunea lui Putin nu permite sa ne gandim ca se va opri la Crimeea”, a adaugat el.

James Nixey, un expert de la Chatham House din Londra, a apreciat, din contra, ca stapanul Kremlinului nu vrea sa mearga mai departe. Presedintele rus „si-a atins deja obiectivul pe care-l viza”, iar „Crimeea este pieduta”.

„Retrasarea hartii”

Pentru moment, ideea unui compromis nu este deloc opinia oficiala a Occidentului. „Daca Crimeea va fi anexata, nu vom recunoaste un referendum care sa treaca Crimeea de la Ucraina la Rusia”, asigura adunctul consilierului american pentru Securitate Nationala Tony Blinken.

Cancelarul german Angela Merkel, de obicei prudenta cu privire la Moscova, i-a spus in mod ferm lui Putin ca referendumul de la 16 martie privind anexarea Crimeei la Rusia este „ilegal”. Ea a subliniat asupra unei „anexari”, potrivit unui parlamentar german.

Statele baltice, ocupate si anexate de catre fosta Uniune Sovietica la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, sunt deosebit de ingrijorate.

Presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite i-a indemnat pe liderii europeni sa „constientizeze faptul ca Rusia incearca sa redeseneze harta frontierelor Europei postbelice”.

Cu toate acetea, in opinia unor analisti Putin cauta doar sa-i „pedepseasca” pe noii lideri ucraineni, pastrand aparenta unei relatii de lucru cu Occidentul.

„Pentru Rusia, pierderea influentei asupra Ucrainei este un lucru, dar sa-si slabeasca stransoarea in care tine Crimeea si, deci, accesul la una dintre principalele doua flote ale Marinei sale este altceva, este mult mai important si ar fi foarte greu de ingitit”, afirma Erik Nielsen de la grupul bancar italian UniCredit.

Analistul apreciaza ca Putin vrea sa „pedepseasca Ucraina ca tara pentru inclinatiile sale occidentale”, dar nu vrea ca „tensiuni inevitabile cu Occidentul sa depaseasca niveluri acceptabile pe plan politic si economic”.