Majoritatea oamenilor nu stiu de ce nu cred in Dumnezeu, iar toate discutiile cu cei care nu cred in Dumnezeu, si majoritatea discutiilor cu cei care afirma ca ei cred in Dumnezeu, sunt discutii pline de amagire, cel putin la un anumit nivel.

5. Nu credem in Dumnezeu pentru ca traim intr-o iluzie

Nu vedem lumea cum este ea in realitate. Nu ne vedem pe noi cum suntem in realitate. Si cel mai important este ca nu il vedem pe Dumnezeu cum este El in realitate.
Scriptura ne spune: “Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5,8). Din acest motiv, crestinii ortodocsi apeleaza la scrierile Sfintilor Parinti si la comoara vie a Traditiei Bisericii – mostenirea vie a celor care l-au vazut pe Dumnezeu. Impietrirea inimii a dus la saracirea cunostiintelor noastre, care sunt frecvent pline de amagiri. Avem nevoie sa auzim si sa invatam din cunostiintele altora.

4. Nu credem in Dumnezeu pentru ca am substituit false definitii pentru adevarata revelatie a lui Dumnezeu

Astfel, multi crestini care vorbesc despre Dumnezeu, vorbesc despre un Dumnezeu al silogismului, un Dumnezeu al rationalului, si nu despre adevaratul Dumnezeu. E o modalitate simpla care nu necesita asceza si lupta cu pacatul a celor care-l cunosc pe Dumnezeu in curatia inimii lor.

3. Nu credem in Dumnezeu pentru ca ne uram dusmanii si suntem consumati de mania pe care o simtim impotriva lumii

Din ceea ce inteleg eu din Ioan 4; 7-8, este clar ca il cunoastem pe Dumnezeu doar in masura in care ne iubim dusmanii. Aceast verset stabileste un nivel destul de ridicat pentru a ajunge sa-L cunosti pe Dumnezeu. Dar orice comportament mai prejos de iubirea dusmanilor este o amagire. Aceasta concluzie aduce cu sine si faptul ca a-L cunoaste pe Dumnezeu presupune un anumit efor din partea noastra. Nu pot (decat printr-o minune) sa-l cunosc pe Dumnezeu stand acasa pe canapea si uitandu-ma la televizor, sau emitand tot felul de teorii despre starea lumii in care traim.

2. Nu credem in Dumnezeu pentru ca o astfel de credinta ne-ar costa prea mult

Nu stiu cum sa interpretez aceasta idee din perspectiva altuia. Nu pot sa vorbesc decat din proprie experienta. In acest caz, sunt anumite puncte si momente din viata mea cand am preferat, ca in loc sa-l cunosc pe Dumnezeu, sa vorbesc despre Dumnezeu, sa discut despre idei religioase. Acesta a fost refuzul meu de a trece din fotoliu in suferintele lui Hristos. Dragostea este foarte scumpa. Daca nu Il putem cunoaste pe Dumnezeu fara dragoste, atunci alegem destul de des sa nu platim acest pret… al dragostei.

1. Nu credem in Dumnezeu din cauza durerilor si a neintelegerilor

Doresc sa afirm asta intr-un mod cat se poate de indulgent. Sunt multi care nu il cunosc pe Dumnezeu pentru ca vietile lor au fost atat de pline de durere si deziluzi (nu alese de ei), incat doar mentionarea Lui este dureroasa. Acestia sunt de cele mai multe ori victimele celor care pretind ca il cunosc pe Dumnezeu. Din mila lui Dumnezeu, refuzul lor de a-l accepta pe dumnezeul fals, care le-a fost oferit, este un act de har, primit de la adevaratul Dumnezeu. Astfel de persoane sunt mult mai aproape de Imparatia lui Dumnezeu decat cei care au incercat sa le impuna parerile lor religioase.

Sursa: graiulortodox.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.