Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania atrage atentia cu privire la situatia dramatica din tara noastra in ceea ce priveste accesul pacientilor diagnosticati cu cancer pulmonar la terapii inovatoare.

In Romania, 75% din totalul cazurilor diagnosticate cu aceasta boala sunt identificate in stadiu inoperabil, aceasta situatie limitand drastic sansele de supravietuire ale pacientilor. Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania trage, pe aceasta cale, un semnal de alarma in contextul in care, la nivel mondial, luna noiembrie este dedicata actiunilor de informare despre cancerul pulmonar, afectiune care cauzeaza cel mai mare numar de decese la nivel mondial – peste un milion de oameni pierd lupta cu aceasta boala, in fiecare an.

Cancerul pulmonar se situeaza pe primul loc in Romania, atat ca numar de cazuri, cat si ca numar de decese in randul barbatilor si devine o cauza frecventa de mortalitate in randul femeilor, situandu-se pe locul 4, dupa cancerul de san, cancerul de col uterin si cancerul colorectal. De altfel, in tara noastra sunt diagnosticate, in fiecare an, 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar.

Conform studiilor de specialitate, rata de supravietuire a pacientilor diagnosticati cu aceasta boala este extrem de redusa, 5 ani pentru cei in stadiu avansat, sansele de supravietuire sunt de aproximativ 18%, in timp ce, pentru pacientii care sufera de cancere pulmonare metastazate, in stadiu foarte avansat, rata de supravietuire este estimata la numai 2%.

“in lipsa unor campanii de informare pentru populatia aflata la risc, 3 din 4 cazuri noi inregistrate pentru aceasta boala, in tara noastra, sunt descoperite intr-un stadiu inoperabil. Accesul inca intarziat la terapii inovatoare care pot dubla sansele de supravietuire condamna la moarte sigura si discrimineaza pacientii cu aceasta boala. Desi cancerul pulmonar este cel mai raspandit tip de cancer in tara noastra si provoaca cel mai mare numar de decese, anual, in cazul barbatilor, autoritatile competente intarzie sa ia masuri pentru a oferi pacientilor o sansa la viata. Cancerul pulmonar ar trebui privit ca o problema urgenta de sanatate publica in Romania. Fiecare zi care amana luarea unor decizii in acest sens scurteaza viata a mii de pacienti, pentru ca fara tratament adecvat majoritatea acestora cedeaza in primul an de la diagnostic”, a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, conform doctorulzilei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.