Acasă Stirile zilei De ce este FACEBOOK un prieten FALS in cazul unei despartiri

De ce este FACEBOOK un prieten FALS in cazul unei despartiri

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Facebook iti blocheaza procesul de vindecare emotionala si de dezvoltare personala din cauza faptului ca despartirile amoroase sunt intotdeauna dificile, si anumite persoane simt nevoia sa ramana in contact cu fostul lor partener de cuplu, cel putin pentru o scurta perioada.

Gratie Facebook, acest lucru devine posibil pe scara tot mai larga, intrucat detaliile despre viata intima a unei persoane sunt expuse in mod public pe aceasta retea de socializare, potrivit lefigaro.fr.

Potrivit unui studiu realizat de psihologul Tara C. Marshall, publicat in revista Cyberpsychology, Behavior, Networking, reteaua Facebook, facilitand contactul cu fostul partener de viata, ii impiedica pe oameni sa mearga mai departe in vietile lor, dupa o despartire.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, echipa coordonata de Tara C. Marshall a intervievat 464 de participanti, in majoritate femei tinere americane aflate la varsta la care intrau la facultate.

Fiecare dintre ele a vorbit despre despartirea sa amoroasa dureroasa (marcata de ura, frustrare, tristete) de o persoana care avea un cont pe Facebook si le-a precizat cercetatorilor frecventa cu care consulta pagina de Facebook si lista de prieteni a fostului lor partener.

Potrivit studiului, 57% dintre participanti au spus ca au ramas „prieteni” cu fostii lor parteneri, iar cei mai multi dintre respondenti (90%) spun ca au inca acces la pagina personala a fostului partener (care include fotografii, comentarii, etc.).

Pentru cei care nu au ramas „prieteni” cu fostul partener, 86% dintre ei puteau sa vizualizeze in continuare fotografia de profil a acestuia, iar 72% puteau sa ii vada lista de prieteni.

Este dificil, in aceste circumstante, pentru o persoana sa isi continue viata, mai ales daca fostul partener de cuplu isi prezinta cu mandrie pe Facebook noua cucerire.

Studiul demonstreaza intr-adevar ca prietenia pe Facebook cu un fost partener de viata este „asociata cu un sentiment de tristete, de emotii negative, cu dorinta sexuala si cu anumite asteptari de la fostul partener, ca si cu o slaba dezvoltare personala”, afirma autorii studiului.

„Vindecarea dupa destramarea unei relatii implica pe de-o parte renuntarea la eventualele resentimente si detasarea de celalalt, si, pe de alta parte construirea unei noi relatii care va face posibila dezvoltarea personala”, a explicat Tara C. Marshall. „Pentru a reusi acest lucru, evitarea contactului, cel putin pentru o vreme, este cel mai bun medicament posibil pentru o inima ranita”.

Aceasta constatare nu il surprinde pe Michael Stora, psiholog si expert in universul tehnologiei digitale, in opinia caruia folosirea retelei Facebook nu evita durerile cauzate de dezamagirile din dragoste.

„Pastrarea legaturii indelungate pe Facebook face ca actiunea binefacatoare a «doliului» sa devina mai dificila in timp, intrucat acea persoana va ramane tiranizata de imaginea si amintirea celuilalt”.

Persoanele care sufera prea mult din dragoste se gandesc sa il stearga definitiv pe fostul lor partener din lista lor de prieteni de pe Facebook. Tara Marshall ii avertizeaza insa pe utilizatori contra acestui reflex:

„Un fost partener cu care nu mai avem absolut niciun contact poate, paradoxal, sa isi pastreze un anumit mister care risca sa il faca seducator. Astfel, pastrand un fost iubit in lista de prieteni de pe Facebook ar putea ajuta in realitate anumite persoane, in loc sa le saboteze procesul de vindecare”.

Michael Stora considera ca „nu trebuie sa diabolizam retelele de socializare, care mai mult amplifica durerea resimtita decat o provoaca. Nu prin stergerea unui profil din lista ne vom vindeca instantaneu. Dintr-un anumit punct de vedere, pastrarea fostului partener in lista de prieteni virtuali ar putea fi un semn de buna sanatate emotionala”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos