Acasă Stirile zilei De ce boli trebuie se suferi ca sa-ti retrocedeze statul PROPRIETATILE! DNA...

De ce boli trebuie se suferi ca sa-ti retrocedeze statul PROPRIETATILE! DNA a intrat pe FIR!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un raport al Corpului de Control al premierului privind solutionarea dosarelor de despagubire prin invocarea unor cazuri exceptionale va ajunge la DNA dupa ce s-a cnstatat ca a fost mult mai mare fata de cel al dosarelor solutionate in ordinea inregistrarii, exceptia fiind transformata in regula. Printre motivlee invocate pentru ca dosarele sa fie tratate drept exceptionale au fost osteoporoza, colici renali, tulburare depresiva, atacuri de panica, hemoroizi si adenom al prostatei, persecutie pe motive etnice.

Guvernul va sesiza Directia Nationala Anticoruptie si Curtea de Conturi pentru modul in care au fost solutionate, de-a lungul timpului, unele dosare privind retrocedarea de imobile, constatandu-se ca au fost solutionate cu prioritate cazui tratate drept „exceptionale” de paranoia sau lombosciatica.

„Nu depune acte doveditoare, dar sustine ca are 82 de ani, sifera de HTA si necesita 3 interventii chirurgicale costisitoare; declara (conform actelor l dosar) ca are 93 de ani si ca traieste in America doar din ajutor social; are varsta de 60 de ani, certificat luptator la Revolutie”, sunt alte motive invocate.

Concluziile rezulta dintr-un raport al Corpului de Control al premierului, in care se arata ca, in perioada 2008-2011, numarul dosarelor de despagubire solutionate prioritar de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Propietatilor (ANRP), prin invocarea acestor cazuri exceptionale, a fost mult mai mare fata de cel al dosarelor solutionate in ordinea inregistrarii, exceptia fiind transformata in regula.

De acordarea despagubirilor pentru dosare considerate exceptionale au fost si cesionari de drepturi, cu sume cuprinse intre 30,5 milioane lei si 108,9 milioane lei.

Inspectorii guvernamentali remarca faptul ca notiunea de „cazuri exceptionale, temeinic motivate” nu a fost definita de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, iar anumite cereri au fost incadrate in aceasta categorie fara criterii transparente si verificabile, fiind create conditii pentru ca decizia sa fie una subiectiva.

Conform datelor, in 2008-2011 au fost solutionate 8.136 dosare, dintre care 1.407 conform numarului de inregistrare, iar 2.269 cu prioritate pe motiv de cazuri exceptionale. Dintre cele rezolvate cu prioritate, 131 au fost solutionate in favoarea cesionarilor.

Diferenta este reprezentata de alte tipuri de dosare, precum cele cu hotarari judecatoresti definitive.

ANRP a prezentat inspectorilor si o lista cu 63 cazuri in care cererea de solutionare cu prioritate a dosarului a fost aprobata pentru titularul dreptului de proprietate, dar, la momentul solutionarii dosarului prin emiterea deciziei de catre Comisie, drepturile la masuri reparatorii erau cesionate integral sau partial.

Inspectorii au mai notat ca evaluatorii nu au fost desemnati aleatoriu, conform legii, dosarele le-au fost repartizate acestora fara respectarea criteriului legat de aria geografica, iar unele dosare au fost redistribuite tot catre evaluatori care, anterior, nu isi indeplinisera obligatiile contractuale. In unele situatii, evaluarile au fost efectuate prin utilizarea datelor de comparatie din anunturile de vanzare publicate in ziare si nu pe baza unor date privind tranzactii certe.

Pentru serviciile de evaluare, a ANRP a platit, in 2008-2011, 1,3 milioane euro pentru 6.473 rapoarte.

Au fost insa consemnate si 94 de dosare cu diferente valorice intre rapoartele de evaluare si cele de reevaluare a acelorasi imobile, cu o diferenta de minimum 20% mai mica decat valoarea initiala in urma reevaluarii, desi aceste reevaluari au fost raportate la aceeasi data de referinta ca rapoartele intocmite initial, iar cel putin una dintre metodele de analiza este similara.

In raportul de control este indicata si o lista de 78 dosare cu cele mai mari despagubiri, cuprinse intre 29,7 milioane lei si 466,7 milioane lei.

La inceputul lunii martie, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, George Baesu, a declarat agentiei MEDIAFAX ca i-a inaintat premierului Victor Ponta un memoriu in care reclama ca institutia este obligata la amenzi pentru neplata in termen a titlurilor de despagubire, insotit de demisia sa si a celor doi vicepresedinti.

El arata ca membrii din conducerea ANRP sunt vizati de cereri de amendare in peste 150 procese si risca sa plateasca cu patrimoniul propriu pentru neplata sau neemiterea titlurilor de despagubire, fara sa aiba insa vreo vinovatie, ci doar pentru ca legislatia este neclara, fiind astfel intr-o situatie ridicola.

Demisia nu a fost acceptata de premierul Victor Ponta, care a cerut o verificare a situatiei.

Raportul de control a fost incheiat pe 6 martie.

 

sursa: mediafax.ro